onsdag 26 augusti 2015

Real X State nu noterat

Eller - sedär, man fick in stålarna

Jag är sen på bollen, men 17/8 meddelade bolaget att man fått in betalning för preferensaktierna och därmed kunnat fullgöra affären med OP2 och även noterat aktien.

Pressmeddelandet finns på deras hemsida, men lyder som följer:

"RealXState AB ("RealXState" eller "Bolaget") har den 14 augusti 2015 tillträtt aktierna i OPP Förvaltnings AB ("OPP") och därmed är alla villkor för genomförande av emissionen och notering av Bolagets preferensaktier på First North uppfyllda. Tillträde av aktierna i OPP var ett villkor för emissionen och noteringen på First North.
Bolaget har också den 17 augusti 2015 blivit godkänt av Nasdaq för notering på First North och första dag för handel i Bolagets preferensaktie beräknas vara den 20 augusti 2015. Bolaget kommer att handlas under kortnamnet RXS PREF."

Någon vidare kursutveckling har det inte varit under den vecka som man har kunnat handla aktien. Vad jag kan få fram har inte en enda aktie bytt ägare. Aktien är med andra ord inte speciellt likvid. Ytterligare en anledning att hålla sig borta från den. Nu får vi hoppas att det går bra för bolaget så att de kan betala räntan till preferensaktieägarna. Jag håller tummarna för dem som köpt aktier i bolaget. 


fredag 14 augusti 2015

Hur vågar du satsa pengar på börsen?

Eller - vem är det som tar risker egentligen?

Under veckan har jag haft en ganska intressant diskussion med en kollega om risker i allmänhet och börsen i synnerhet. Kollegan vet om att jag är intresserad av börsen och aktier men är inte själv ett dugg intresserad av sådana riskfyllda placeringar. Kollegan får något simmigt i blicken om man pratar om aktieportfölj värd över en miljon och ser det som mer eller mindre ouppnåeligt. Hurudvida det är fullständigt omöjligt för en rejält välavlönad (jag vet vad han tjänar, det är jag som satt hans lön) tjänsteman i Stockholmstrakten att spara ihop en miljon lämnar jag osagt, men brukar hänvisa till den här bloggen. Ok, erkänner att det såklart är skitsnack. Någon med ett hyfsat tjänstemannajobb kan dra ihop ett rejält sparkapital om man vill. Om man nu är beredd att avstå något på vägen.


Så hur är det då med risktagandet för mig? 


Jag roade mig med att göra en oerhört enkel och grov sammanställning över mina tillgångar för att se hur det ser ut. Det här är självklart oerhört grova siffror och värderingarna av t ex fastigheter är min uppskattning av dagens marknadsvärde vilket givetvis kan vara behäftat med en rejäl felmarginal. Sammanställningen innehåller både noterade aktier, dvs de som handlas på någon börs, och onoterade aktier som avser aktier i det bolag som jag deläger.




Inte helt oväntat så är min, i mitt tycke, ansenliga aktieportfölj av noterade aktier en förhållandevis liten del av de totala tillgångarna. Mitt boende (villa och fritidshus) är ett nästan 3 gånger större innehav. Nu visar bilden bara tillgångarna och det finns såklart också skulder. 



Skulderna består av sedvanliga bolån och latenta skatteskulder för vinst på både fastigheter och aktier. Jag har alltså räknat på vad jag skulle behöva betala i skatt om jag idag sålde av alla aktier och fastigheter som jag äger. I vilket fall känns det inte som att jag behöver gråta mig till sömns över den här uppdelningen. Om aktieportföljen skulle rasa ned till noll skulle jag ändå klara mig rätt fint. 

Så hur ser det ut för kollegan då? 


Om han har det som folk mest så ser det ut ungefär så här. I alla fall tror jag att det ser ut ungefär så här för de flesta. Nu har jag haft förmånen att få se vad ett antal kollegor har i tillgångar och de uppgifter jag såg skrämde mig en smula. Anledningen till att jag sett de uppgifterna är att vi arbetar med sekretessbelagda uppgifter och då görs kontroller av de anställda för att se om det är någon som skulle kunna råka ut för t ex utpressning. I vilket fall så vågar jag påstå att en vanlig tjänstemannasvensson i Stockholmsområdet har det ungefär så här. Man har lite pengar på banken, en hyfsad villa eller radhus och en schysst bil. Bolånet har man ökat på vartefter marknadsvärdet på boendet stigit för att unna sig en resa till Thailand eller en ny bil eller kanske ett nytt kök.





Jaha. Riskspridningen är inte större än vad jag som spekulerar på börsen har i alla fall. Tvärtom skulle jag påstå att den är bra mycket sämre för kollegan. Alla tillgångar ligger i boendet. Man får hoppas att det är försäkrat.....
Tvärtom anser jag att kollegan skulle behöva skaffa sig ett sparkapital och då företrädesvis i form av aktier för att just skaffa sig en bättre riskspridning. Om bostadsmarknaden går ned rejält vilket självklart är helt omöjligt att ens föreställa sig så raderas det egna kapitalet ut oerhört fort. Nu har det gått 25 år sen förra fastighetskraschen i Sverige och jag märker att många yngre inte ens tror att bostadspriser kan gå ned. Det är på riktigt, flera yngre kollegor hade inte ens reflekterat över att bostadspriser kan gå ned(!). På 1990-talet var det många bostadsrättsföreningar som gick i konkurs och om det skulle drabba kollegan så blir det jobbigt på riktigt. Nu får vi hoppas att det inte händer igen inom överskådlig tid, men man måste vara beredd på att det kan hända. Speciellt om man bor i en mindre ort beroende av en större arbetsgivare. Eller en större ort beroende av en enda bransch. Om det företaget lägger ned eller branschen får det tufft så dyker värdet på alla bostäder direkt. Jämför gärna Detroit




Marknadsvärdet på en bostad här är troligen en smula lägre än innan krisen....

tisdag 11 augusti 2015

Viking supply ships delårsrapport

Eller - har det vänt nu?

Viking Supply Ships redovisade sin delårsrapport i förra veckan och givetvis var jag mycket nyfiken på hur det skulle gå. Första kvartalet gick som bekant inget vidare med ett nytt förlustresultat.

"Första kvartalet 2015
· Nettoomsättningen uppgick till 509 MSEK (729) · Resultat före kapitalkostnader, EBITDA, uppgick till 58 MSEK (10) · Resultat efter skatt uppgick till –71 MSEK (–112) · Resultat efter skatt per aktie uppgick till –0,4 SEK (–0,8)"

Så här gick det andra kvartalet:
"Andra kvartalet 2015 · Nettoomsättningen uppgick till 553 MSEK (737) · Resultat före kapitalkostnader, EBITDA, uppgick till 86 MSEK (123) · Resultat efter skatt uppgick till 36 MSEK (34) · Resultat efter skatt per aktie uppgick till 0,2 SEK (0,2)"

Jaha, en total förlust om 20 öre per aktie hitintills i år. Då är det väl kört för det här bolaget? Speciellt med tanke på att oljan rasat igen och pendlar mellan $40-50. Nej, det behöver det inte alls vara. Bolaget har gjort en rejäl omställning under de senaste åren där namnbytet till Viking Supply Ships AB var en oerhört tydlig markering om vad som är viktigast i bolaget. Om vi tittar på hur det har sett ut de senaste åren så är det framförallt Q2 och Q3 som är de kvartal som bolaget har tjänat pengar. Det här gäller framförallt under 2014 och 2013, men trenden finns redan tidigare. OBS att nedanstående redovisar EBITDA, dvs Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, vilket oerhört förenklat kan uttryckas som brutto-brutto-resultat. Med andra ord om man tänker bort alla kapitalkostnader och låtsas att man fått fartygen gratis så redovisar man EBITDA. Räntekostnader och skatt är rätt svårt att trolla bort på riktigt så det här visar alltså inte hela sanningen, men det är vad bolaget själva redovisar så jag har fått nöja mig med det för att få till jämförelserna.


Anledningen till det är helt enkelt att det är Viking Supply ships (dvs delen av koncernen med AHTS och PSV) som tjänat pengar under de kvartalen.


Ursprungliga Transatlantic har gått med förlust mer eller mindre alla kvartal (bortsett från ett par enstaka kvartal då man redovisat en försumbar vinst såsom EBITDA). Min förhoppning för Transatlantic var att de skulle redovisa nollresultat för 2015 och det ser onekligen mycket mörkt ut på den fronten.


Förhoppningarna på bolaget för nog fortsättningsvis ställas till Viking Supply Ships. Hur ser det ut där då? Hyfsat är nog det bästa man kan säga. AHTS-fartygen går det bra för och man har en utnyttjandegrad på 75% för Q2 med bra dagsrater. Services and Ship Management går plusminusnoll och det är troligen ett helt ok resultat med tanke på att hela uppdraget i Kara Sea försvann. För PSV-fartygen går det inte att kalla resultatet för annat än katastrof. 22% utnyttjandegrad och endast 25% av dagsraterna för förra året. Det här har märkts på marknaden och det är ett gäng PSV-fartyg som lagts i malpåse (layup). Man kan hitta massor av info om detta hos Westshore.

Så hur ser det ut för resten av året? 
Jag tror att Transatlantic kommer att fortsätta att tappa pengar resten av året även om man lagt till nya hamnanlöp och förefaller få mer lönsamhet i affären. I och med det tror jag att chansen för uppdelning av koncernen i två separata börsbolaget är mer eller mindre körd och inte kommer att kunna ske innan Transatlantic visat en uthållig vinst. Vem skulle vilja sitta med den aktien? Skulle bli fritt fall vid särnotering. Försäljning av bolaget till någon annan ser jag då som mer troligt. 

Vidare tror jag att Services and Shipmanagement kommer att fortsätta ge försumbara vinster. För PSV-fartygen ser jag inga förändringar så de lär fortsätta att tappa pengar resten av året. Kvar finns då AHTS-fartygen som däremot borde kunna fortsätta att tjäna pengar. Min gissning på helåret är att Viking Supply Ships AB gör ett helårsresultat på ca 50 Mkr vilket motsvarar ca 28 öre/aktie. Om man lyckas med detta ger det på dagens kurs (5,40 kr/aktie) ett PE-tal på 19. Inte billigt alltså. Eget kapital är 11 kr/aktie så kursen är fortfarande en bra bit under eget kapital. Om man skulle dela ut 20 öre/aktie nästa år vilket skulle kunna vara vettigt baserat på min vinstgissning så motsvarar det 3,7% direktavkastning. Rakt av så kan jag inte påstå att aktien är billig idag. Nu är man helt beroende av att AHTS-fartygen tjänar pengar och om den marknaden också skulle falla så ser det oerhört mörkt ut. Jag sa tidigare att jag skulle invänta Q3-rapporten och se hur jag gör med mina aktier i bolaget och precis så kommer jag att göra. Fler aktier blir det inte, men jag säljer inte heller några av dem jag har. Ännu.

måndag 3 augusti 2015

Hur ska man hantera en nedgång?

Eller - That's it! Game over, man! Game over!




Det är många som börjar bli oroliga på allvar över börskurserna och framtiden.


  1. Trendspanare som Kavastu har redan uttryckt oro för att trendtoppen denna gång sattes redan i april. På hans twitterkonto brukar det ramla ut mycket intressanta grafer, t ex den här:



    Grafen visar alltså kursutvecklingen i år jämfört med tidigare nedgångsperioder. Det man (dvs jag) kan läsa ut ur dessa är egentligen att en nedgångsperiod är både långsam och utdragen. Det är svårt att veta om det verkligen är början på en nedgångsfas eller ett tillfälligt hack i kurvan på väg uppåt. I vilket fall är det helt klart värt att följa honom. Även om han har en helt annan placeringshorisont än vad jag har så ska jag glatt erkänna att jag lärt mig en hel del av honom redan.
  2. Börsstatistik ger vid handen att augusti och september borde vara några av de sämsta månaderna på året. Här exemplifierat av Kavastu (igen) och från IG Markets.

  3. Alla dessa kriser man kan läsa om i media påverkar såklart börsen också. Är det inte Grekland så är det Kina eller råvarorna i allmänhet och oljan i synnerhet. Det händer helt enkelt en hel del världen över. Nu är det inte helt ovanligt att det händer en massa. Hitintills har det ALLTID varit problem någonstans i världen som finansmedia har skrivit om. I alla fall så länge jag har följt med. Det svåra är såklart att sålla i allt det här och verkligen hitta de viktiga oroshärdarna som påverkar den svenska börsen. 

Så hur gör jag nu då? 
I och med allt det här så borde jag väl sälja av rubbet och stoppa in stålarna på ett räntekonto och avvakta det stora raset

I vanlig ordning så är det väldigt svårt att sia, speciellt om framtiden. Våren 2014 var jag mycket tveksam till börsen och sålda en del och framförallt köpt jag inte några större mängder nya aktier. Under nedgången i oktober köpte jag däremot på mig en hel del och det var nog ganska bra med tanke på att året slutade väldigt bra för mig. Jag hade alltså allt annat än rätt om börsutvecklingen för 2014. Nu har jag samma känsla. Det känns svårt att motivera ytterligare uppgång. I och med att min devis är "Köp och behåll. Byrålådan 4-ever!" så är det precis så jag gör. Går det ned så gör det inte så himla mycket. Det vore absolut toppen att sälja på toppen och sedan köpa tillbaka aktierna mycket billigare senare. Tyvärr är jag för kass på att identifiera de lägena och har accepterat det

För min del kommer jag förhoppningsvis att kunna plocka fram ganska mycket kapital de närmaste 10-20 åren för att investera på börsen och då är det egentligen bättre för mig om kurserna går ned istället för upp. Utdelningar och långsiktig kursstegring är vad jag är ute efter. Försök till kursdubbling à la Fingerprint är inget för mig. Istället försöker jag se det som en långsiktig placering av kapital på börsen under lång tid. Nedanstående diagram visar min nettoinvestering (dvs köpta aktier subtraherat med sålda aktier per år i form av procentuell investering per år) på börsen sedan 1997. Som synes har jag alltid varit nettoinvesterare eller inte investerat alls. Sett i backspegeln hade det självklart varit underbart om jag sålt allt 2007, men det gjorde jag inte och det har gått hyfsat i alla fall.





Mina affärer så här långt i år är relativt sparsamma (alla kostnader inkl courtage):

KÖPT 4900 Viking Supply Ships B à 4,58 kr/st
KÖPT 150 SEB C à 102,26 kr
KÖPT 50 Starbucks corp $50,81 motsvarande 433,74 kr/st
KÖPT 100 Fortum à 16,33 motsvarande 153,68 kr/st
KÖPT 100 JM B à 222,89 kr/st
SÅLT 100 JM B à 229,61 kr/st
SÅLT 200 SEB A à 109,81 kr/st
KÖPT 600 Dedicare B à 39,57 kr/st

Nu sitter jag på händerna och inväntar hösten. Is i magen tror jag bestämt att det kallas. För att använda ett töntigt uttryck så har jag hyfsat med "torrt krut" i portföljen och kan plocka upp en del aktier om jag finner kurserna attraktiva.