fredag 3 januari 2020

Årsbokslut 2019

Eller - skönt att det är över, nu tar vi nya tag

Ja, jag vet att rubriken är konstig, men 2019 var inte superkul för mig och som en grande finale gick min mor bort på nyårsnatten. Om inte annat så får man tankeställare och funderar en hel del på vad som är viktigt. Självklart är ekonomi och aktier en viktig del för att få ett bra liv, men det är bra mycket viktigare att vara med dem man bryr sig om. Jag är glad över att jag haft en mycket nära relation till min mor och att jag kunnat vara där för henne den sista tiden. Att ha ekonomiska möjligheter att t ex köpa bättre mat än det hemtjänsten erbjuder är något jag är tacksam över att vi kunde ordna.

Nog om det tråkiga och dags att fokusera på hur det gick i portföljen istället.

Enligt Avanza landade avkastningen på +39,03% för 2019 vilket självklart är en fantastisk avkastning. Nu har jag i grafen ovan valt att jämföra med Nasdaq OMX All share  Cap GI och det är alltid trevligt att slå index. Förra året fick jag spö av index (som då var SIX30 Return Index) och gick  back 10,1%.

Såklart har jag gjort en del affärer senaste kvartalet också, mer exakt:

KÖPT 25 3M Corp à 1 528,20 kr
KÖPT 10 IBM Corp à 1 294,60 kr
KÖPT 600 SEB A à 82,22 kr
KÖPT 100 Swedbank A à 132,43 kr

I den nya portföljen gjorde jag följande affärer
KÖPT 500 Bonava B à 93,46 kr
KÖPT 150 Swedbank A à 125,41 kr

Bara köp i vanlig ordning alltså.

När det gäller belåning så är 2019 första året som jag ligger efter min amorteringsplan. Totalt är jag ca 700 tkr efter min 6-årsplan för att bli skuldfri till min 50-årsdag och under 2019 hade jag planerat att amortera 830 tkr mer än vad jag faktiskt gjorde. Jag känner mig inte jättestressad över det och är ganska komfortabel med att det ska gå bra ändå. Här handlar det egentligen inte om att jag inte kunnat amortera utan att jag istället har valt att lägga pengarna på annat, t ex inköp av aktier och likvida medel på sparkontot. Med tanke på hur låg räntan är har det varit rätt beslut än så länge. Vi får se hur det blir framöver. För ordningens skull bör jag nog även nämna att jag utnyttjar Avanzas gratis aktielån också. Just nu har jag lånat ca 40 tkr utan ränta. Det där låter för bra för att vara sant och jag bara väntar på att de ska ändra det men till dess fortsätter jag att utnyttja det.

För 2021 har jag också fått en möjlighet att utveckla en liten villafastighet och bygga ett nytt hus på den för att sälja. Allt det bygger på att kommunen äntligen ska dra fram VA och att detaljplanen går igenom. Kommunen har inte varit jättesnabba med det och det har redan gått mer än 5 år sen kommunen startade arbetet. Om det blir som jag tänkt och hoppas får vi se, men går det vägen behöver jag en hel del likvida medel till bygget och då kommer jag inte att vara skuldfri till min 50-årsdag. Förhoppningsvis får jag möjlighet att skriva mer om det vid ett senare tillfälle. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar