Investeringstankar

Efter att ha trålat runt på diverse forum på nätet för att lära mig mer om aktier och olika företag tappade jag totalt tron på den mänskliga rasen. Allvarligt talat, placera.nu och börssnack.se, hur seriösa är de egentligen? Efter att ha formulerat ett antal tankar om en aktie med för- och nackdelar och därefter sammanfattat min egen åsikt och postat det på forumen blev jag faktiskt (naivt, jag vet) oerhört häpen över resultatet. Mängden personer med en oerhört bestämd uppfattning om hur ofantligt mycket bolaget egentligen är värt (avsevärt mer än min ringa åsikt) och de starka ord som de föredrar att använda om både mina tankar, åsikter och person var klart imponerande. Fullständigt meningslöst att både läsa och använda de forumen för investeringsbeslut. En intressant funktion på placera.nu är att se vilka forum som har mest inlägg. Om man vill kortsiktigt spekulera i en aktie kan man med fördel använda det som ett urvalskriterier. Där lär det finnas gott om dåra…förlåt, upplysta investerare, som vill dyvla på en sina fantastiska analyser. Ofta består de av: ”köp! Den kommer snart att gå upp 100%!!!!”. Ett tips: fråga inte mer, det finns sällan mer substans bakom forumtrollen.

Räddningsplankan för mig var när jag hittade lundaluppens utmärkta blogg lundaluppen. Saklig argumentation, intressanta diskussioner i kommentatorsfältet och framförallt: inte en enda idiot som hissar sin egen usla aktie. Från den har jag letat mig vidare till ett antal andra bra bloggar och läst allt jag kommit över. Sorgligt nog har Lundaluppen packat ihop och slutat blogga. Spartacus Invest är nog den jag tycker är närmast att ta över aktiebloggsfärens ledarflagga.
Ben Graham och Warren Buffet beskriver den investeringsfilosofi som jag önskar att jag hade följt från början. Kommer jag att klara det framöver? Inte en susning.
Jag ser mina investeringar som köp av delar av företag. Många andra ser det som att man köper ett papper som man sen ska försöka få ut så mycket som möjligt av. Det kan låta töntigt, men för mig är det en väsentlig skillnad. Värdet på aktierna bestäms självklar av hur företaget går och därför är framtidsutsikterna för företaget mycket viktiga. Bra företag, med sunda värderingar (nu menar jag företagskulturen) som verkar inom branscher med antingen stort framtidspotential eller stabilitet är det jag är ute efter. Utdelning från företagen är för mig viktigt. När jag började med det här var det inte viktigt, men nu ser jag vilken enorm skillnad utdelningarna gör. Jag kan även konstatera att de bolag som haft bra utdelning och utdelningsökning också har haft den bästa utvecklingen på aktiekursen. Många tycker nog att bolagen som jag har investerat i är tråkiga och det är faktiskt precis vad jag vill ha. Investeringar i bioteknik och andra lycksökarbolag har jag provat med dåligt resultat och det håller jag mig borta från. Visst kan de bolagen lyckas och då blir utvecklingen fantastisk, men 99% av dem gör magplask och då blir det inte så kul.... Att hitta den sista procenten tvivlar jag att jag klarar av så då får det vara.
Eftersom jag själv verkar i en ledande position i ett mindre bolag har jag sett hur oerhört viktig företagskulturen och ledningen är i ett företag och därför fokuserar jag ofta mycket på det. Av den anledningen tycker jag att det är roligast att titta på mindre företag då de har verksamhet som ligger närmare min vardag. De nyckeltal jag främst använder mig av annars är PE-tal och direktavkastning (dvs utdelning i förhållande till aktiekurs). Det finns många andra som är bra mycket duktigare på nyckeltal, men jag vet hur man kan manipulera nyckeltal som är beroende på redovisningen och hur oerhört svårt det är att upptäcka som privatinvesterare. Jämför t ex Eniro och Oniva Group.
Överlag försöker jag sprida mina investeringar över året, men jag är inte speciellt duktig på det utan köper ofta när jag tycker att ett bolag har blivit prisvärt om jag råkar ha pengar över. Av den anledningen är ofta inköpen under våren då jag fått utdelning från mina innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar