Portföljen

Portföljsammanställningen ser ut enligt följande:

Antal innehav: 16 st
Huvuddelen svenska aktier och därmed även i svenska kronor. Hela 6,3% av mina aktier är i annan valuta än SEK och då är det EUR och USD som gäller. Den uppmärksamma har givetvis redan insett att det då rör sig om Starbucks Corp och Fortum Oyj.

Tidigare sammanställningar kan man hitta t ex här och här. Tidigare funderade jag en smula angående Yield on cost på mina innehav vilket man kan läsa här. Nu ska man också komma ihåg att devisen är "byrålådan 4-ever" så många av innehaven har jag haft länge. Riktigt länge.

Galet spretigt? Måhända. Riskspridning var min tanke. Ett antal kärninnehav och spekulation i ett antal andra bolag är nog närmare sanningen. Egentligen är alla bolag som utgör mindre än 2% av portföljen sådana som jag kommer att sälja av eller öka i.

1/3 av portföljen ligger i ett Investeringssparkonto och här har jag möjlighet att jobba med innehaven utan att drabbas av tråkiga skatteeffekter. Resten ligger i en vanlig depå och huvuddelen av innehaven har haft en sådan bra resa att om jag säljer dem nu bränner jag av en stor del i skatt. Det är ganska trist och onödigt, tycker jag, så de får ligga kvar tills vidare. Tidigare har jag räknat en smula på vilka skattekonsekvenser det blir på att flytta aktier från en vanlig depå till ett ISK. Kortversionen är att det inte är en bra idé om man har haft dem länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar