tisdag 8 augusti 2017

Ränta på ränta

Eller - bra föräldrar hjälper mycket



Om hr Einstein verkligen sa det här vet jag inte med säkerhet, men att citatet är fullständigt lysande vet jag bestämt. Det absolut säkraste sättet att bli rik är att spara långsiktigt och helst i någon form av aktier, fonder eller annan placering med högre avkastning.

Låt oss ta ett exempel med två barn, Kajsa och Kalle, som föds med likartade förutsättningar.

När Kajsa fyller 10 år beslutar sig hennes föräldrar att ta större delen av barnbidraget och spara till sitt barn framöver, närmare bestämt 1000 kr i månaden. De investerar det i en blandad aktieportfölj och återinvesterar all avkastning. När Kajsa blir myndig och skaffar ett eget jobb fortsätter hon att spara 1000 kr i månaden.

Kalles föräldrar spenderar istället barnbidraget under uppväxten och först när Kalle fyllt 20 år och skaffat eget jobb börjar han spara pengar. Han har då precis pratat med Kajsa och insett att det är bra att sätta undan lite till framtiden. För att komma ikapp sparar han dubbelt så mycket som Kajsa varje månad. "Det kommer att gå snabbt att komma ikapp Kajsa" tänker Kalle. "Jag sparar ju dubbelt så mycket varje månad. Sen kommer jag snabbt att ha mer än henne och kan dra ned på sparandet." Kalle investerar exakt likadant som Kajsa.



Tyvärr har Kalle helt fel och trots att han fortsätter att spara dubbelt så mycket som Kajsa under resten av sitt arbetsliv kommer han aldrig ikapp. Trots att han totalt sett har sparat nästan dubbelt så mycket som Kajsa. Båda kommer att ha ett rejält sparkapital till pensionen, men Kalle har fått avstå mycket mer av sin inkomst till sparande än Kajsa. Sparande är egentligen bara framskjuten konsumtion. När man har bäst nytta av pengarna är en helt annan diskussion. En sak är säker och det är att sparande är en väldigt fin konst som bäst utövas av tidigare generationer.

Vad kan man dra för slutsats av det här enkla och rudimentära exemplet då? Långsiktighet är viktigt. Har man barn är det fantastiskt bra om man har möjlighet att lägga undan ett sparkapital till dem. 

I exemplet har jag räknat med 8% avkastning per år vilket förefaller vara en ganska rimlig ansats om man jämför vad Stockholmsbörsen i snitt har presterat. Jag har också dolt bort år 30-49 för att spara plats. Inflationen har jag helt bortsett från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar