måndag 30 september 2019

Portföljuppdatering Q1-Q3

Eller - tiden går...

Så har det reda gått 3 månader igen. Här har det hänt massor. Eller inte. I vanlig ordning har jag inte sålt en enda aktie, men däremot köpt på mig lite kompletterande aktier till portföljen. Mer exakt är det följande som jag köpt sen halvårsskiftet:

KÖPT 40 3M Corp à 1 608,45 kr (ca $167,8)
KÖPT 250 ABB à 177,36 kr
KÖPT 150 Dedicare à 42,31 kr
KÖPT 50 Skanska à 164,62 kr
KÖPT 150 Swedbank à 130,86 kr

I den nya portföljen har jag gjort följande:
KÖPT 50 Skanska à 165,02 kr
KÖPT 400 Swedbank à 133,97 kr
KÖPT 300 Trelleborg à 128,35 kr

Noterar att jag idag faktiskt ligger plus på samtliga inköp och det hör inte till vanligheterna. Har som mål att öka de utländska innehaven och det uppnår jag inte direkt om jag fortsätter så här. En stor anledning till att jag har svårt att öka de utländska bolagen är helt enkelt att jag känner de marknaderna sämre än den svenska. Tröskeln för inköp är alltså högre för mig att hitta ett bra bolag i USA än i Sverige. Dessutom är nuvarande valutakurs på 9,79 kr/$ inte jättekul när man vill köpa. Det här med breddat utländskt ägande kommer alltså att få ta en tid.

Kursuppgången är fantastisk hitintills i år. Jag hoppas överträffa index över tid, men detta är bättre än jag vågar hoppas. Om året stänger på det här är jag överlycklig.

Jag fortsätter också att amortera på bolånet, men det har senaste tiden varit växelpengar som gått iväg till det. Nu när jag amorterat bort så mycket av det ursprungliga lånet och har delar av lånet amorteringsfritt så har jag bara ca 3 500 kr/månad i automatiskt amortering och med den takten tar det 60 år innan lånet är återbetalt. Nu ser jag egentligen ingen brådska att bli av med lånet då månadskostnaden för räntan och amorteringen är endast ca 5 100 kr/månad och det kan vi hantera i vardagen. Jag vill gärna vara skuldfri när jag fyller 50 år och det börjar tyvärr närma sig ganska snart. Det är inte ett ekonomiskt mål utan helt och hållet en subjektivt känslostyrd vilja. Min ränta ligger idag på 1,09% och det är inte svårt att hitta utdelande aktier som levererar bättre avkastning än så. Sen ska man självklart väga in risken att aktierna går ned också, men för mig som tänker äga dem i 20 år till är det inte ett stort problem. Däremot har jag fortsatt att utnyttja gratislånet från Avanza på 50 000 kr. Det här är för bra för att låta bli att utnyttja.

2 kommentarer:

  1. Trevligt med uppdatering. Håller med om att "ankringseffekten" gör att man tycker utländsk valuta är dyr. Svårt det där. Samtidigt så är det ju jättesvårt att säga någonting om framtida valutarörelser. Är Swedbank favoriten i sektorn?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar egentligen SEB bättre som bolag, men jag tycker att Swedbank har fått för mycket stryk sen förra hösten. Idag är SEB 5,1% av portföljen och Swedbank 3,4%. Jag tror att Swedbank kommer att återhämta en hel del av kursnedgången inom ett par år och någonstans där kommer jag att sälja av. 200 kr är en mental riktkurs för avyttrande för mig. Jag har alla Swedbank i ISK så det blir ingen skattekonsekvens heller.

      Radera