söndag 11 augusti 2019

Portföljuppdatering


Eller – hej igen, minns ni mig?

Det var ett tag sen, men nu har jag fått både tid och energi att skriva ett inlägg så här kommer ett ruggigt långt inlägg.

Senaste 1,5 åren har varit extremt tufft då jag förutom mitt vanliga chefsjobb även rattat två stora och vansinnigt komplexa projekt. Båda projekten hade riktiga kamikaze-upplägg och totalt sett har de uppdragen kostat mitt företag mer än det smakade trots att vi fick bra betalt av kunderna. Hela den affären förtjänar ett eget inlägg så det släpper jag helt nu. I vilket fall resulterad det här i att min sommarsemester förra året blev sisådär 3 dagar utspritt under 3 månader och det är alldeles för lite för återhämtning. Jag tjatar på mina medarbetare att de ska ha minst 3 veckor sammanhängande sommarsemester och var verkligen inte ett gott föredöme. Att det här var för tufft för mig personligen och skadligt för bolaget insåg vi redan förra sommaren och initierade en ledningsförändring som trädde i kraft andra kvartalet i år. Som en bonus fick jag ett dödsfall av en nära anhörig i samband med ledningsrockaden så när jag hade tänkt trappa ned arbetsbelastningen fick jag istället hantera ett dödsbo och en begravning. Inte alls vad jag hade tänkt, men sådant rår man inte över själv utan det är bara att anpassa sig efter bästa förmåga.

I vilket fall så hade jag en fantastisk utveckling på börsenår 2017 och landade enligt Avanzas graf på +24,4%. År 2018 var det inte lika kul i aktieportföljen heller. -10,1% på helåret. Man kan inte vinna varje gång. En anledning till min usla portföljutveckling är att jag sålde Fortum och satte en hel del pengar i HM, Skanska och Dedicare. De innehaven har jag köpt på väg nedåt och i vanlig ordning köpte jag alldeles för tidigt. Största missen i HM gjorde jag egentligen redan 2016 och 2017 och har fått lida för det under hela 2018. Inköpen i HM under 2018 var helt ok.Mer exakt gjorde jag följande affärer under 2018:

KÖPT 125 ABB à 189,02 kr
KÖPT 800 Bonava à 105,04 kr
KÖPT 1000 Dedicare à 72,60 kr
SÅLT 700 Fortum à 171,07 kr (17,50 euro)
KÖPT 650 HM à 138,32 kr
KÖPT 25 IBM à 1072,88 kr (ca $118)
KÖPT 150 Intrum à 216,59 kr
KÖPT 100 JM à 183,94 kr
KÖPT 1325 Skanska à 154,73 kr
KÖPT 100 SKF B à 138,24 kr
KÖPT 55 Starbucks Corp à 484,56 kr ($52,75)

I år har portföljen gått mycket bättre och jag ligger efter 6 månader lite bättre än index med +22,5%. En helt galen avkastning, i mitt tycke. När jag nu i backspegeln tittar tillbaka på köpen under 2018 så är de idag förvånansvärt bra med endast ABB och Dedicare som plumparna i protokollet. Sen kan man notera att hela börsen har gått upp 20% och då är det rätt svårt att misslyckas.Det tråkiga dödsfallet hade en positiv effekt och det är att min portfölj fick ett rejält tillskott och ökade i värde med ungefär 50% men jag kan säga att jag lätt hade skippat varande aktie och haft den personen kvar med oss istället. Portföljförstärkningen innehöll Alfa Laval, Beijer Alma, Billerud Korsnäs, Boliden, Bonava, Ericsson, Handelsbanken, Holmen, Husqvarna, JM, Kungsleden, NCC, Peab, SAAB, SCA, Skanska, Swedbank och Trelleborg. Flertalet av aktierna köpts för ganska många år sen och ligger i en vanlig depå. Av de här innehaven hade jag själv innan bara Boliden, Bonava, JM och Skanska så beröringspunkterna var ganska få. Jag tyckte att jag hade ganska många innehav redan innan men är nu uppe i sammanlagt 32 olika bolag. Efter en hel del funderande beslutade jag mig för att behålla alla de ärvda aktierna och att efter bästa förmåga fortsätta förvalta den delen av portföljen som min släkting gjorde. Skatteeffekten vid försäljningar spelade givetvis också in i det beslutet. Självklart har jag fortsatt att göra affärer i min vanliga portfölj och då enligt följande (tom halvårsskiftet):

KÖPT 200 ABB à 176,57 kr
KÖPT 400 Dedicare à 41,63 kr
KÖPT 100 HM à 148,20 kr
KÖPT 50 IBM à 1238,18 kr (ca $129)
KÖPT 300 SEB B à 90,25 kr
KÖPT 200 Skanska à 150,51 kr
KÖPT 750 Swedbank à 146,17 kr

I den nya portföljen har jag hittat på följande:
KÖPT 50 Skanska à 165,02 kr
KÖPT 200 Swedbank à 139,79 kr
KÖPT 100 Trelleborg à 128,07 kr

Man konstaterar rätt snabbt att köpa aktier, det kan jag, men att sälja verkar vara svårare….

Totalt sett ser portföljen ut så här: 


Noterbart att den kassa som syns i grafen är det jag allokerat till aktieplaceringar och inte innehåller min vanliga buffert och sparkonto. Vidare har jag en ganska rejäl slagsida mot bygg och fastighet. Rätt stor del av portföljen är också fokuserad på Sverige (bygg & fastighet, bank).  

Min belåning har också minskat ordentligt sen 2017 och förra året följde jag amorteringsplanen men hitintills i år har jag varit mycket sämre på amorteringar. I dagsläget är jag inte ett dugg bekymrad av mina bostadslån och skulle kunna betala tillbaka rubbet imorgon om jag verkligen vill det, men har istället valt att ha en rejäl buffert och också lagt in mer på börsen än vad jag tänkte tidigare. Min ursprungliga plan var att bli skuldfri till år 2021 och det ser ut att kunna gå vägen utan större problem om inget oväntat händer trots att jag ligger en smula efter plan. I slutet av 2018 skaffade jag också möjlighet till att belåna mina aktier hos Avanza och har utnyttjat den fria krediten på 50 000 kr. Det är i mina ögon fortfarande för bra för att vara sant, men hitintills har jag inte behövt betala någon ränta på lånet.

Hur resonerar jag nu då?
 1. Min devis är köp och behåll och det verkar jag faktiskt klara av rätt bra… Det här fungerar fantastiskt i en uppåtgående marknad och när det väl vänder ned lär det inte bli lika kul. Å andra sidan kan jag mentalt och ekonomiskt hantera en rejäl nedvärdering av mina innehav och försöker inte sälja på toppen i alla fall. Jag är helt enkelt för kass på att hitta toppnoteringarna för att sälja och sen köpa tillbaka billigare. Det viktiga här är väl att jag inser det själv och kan leva med det
 2. Kronförsvagningen är en stor orsak till mina inköp i bolag noterade i USA. Jag tror inte att vi kommer att se en rejäl kronförstärkning i närtid och väljer därför att köpa för en mindre del i annan valuta. Idag är det dryga 4% av portföljen så där finns det mer att göra, men det känns ruskigt surt att man får så lite för kronorna när man köper i annan valuta så det tar emot en smula. 
 3. Då min portfölj har fått en aktningsvärd storlek börjar det bli mer intressant med diversifiering och värdebevarande än att jaga kursdubblare. Av den anledningen känns det ok med mängden bolag även om jag inser att det inte finns en chans för mig att kunna följa 32 bolag. Samtidigt står de sju största innehaven för drygt 50% av portföljen så det räcker egentligen att koncentrera sig på de största. Jag vet att det finns många som har en mycket mer koncentrerad portfölj och argumenten för detta är både bra och många, men nu väljer jag likt förbannat att göra så här. 
 4. Med tanke på hur låg räntan fortfarande är och hur världsekonomin ser ut ser jag inga direkta tecken på att Ingves kommer att höja räntan även om han själv säger det. Riksbanken har haft fel om ränteutveckling löjligt länge och jag tror idag inte att det blir någon mer höjning i år och troligen inte nästa år heller. Jag tror att de missade möjligheterna att höja under den här högkonjunkturen. Å andra sidan höjde Riksbanken räntan när konjunkturen hade börjat rasa förra gången och de kan lika bra göra samma fel nu igen så man vet inte så noga. Personer som är klokare än mig har olika åsikter i frågan så jag kan mycket väl ha helt fel, men så här resonerar jag. 

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Fin strategi att köpa och behålla stabila bolag. Väldigt kul att se dina grafer på vilka bolag som är störst och sedan utifrån bransch. Jag brukar också vara rätt dålig på att sälja av, även när det gått bra och en vinsthemtagning kan kännas motiverad. Ser ut som du fått en bra spridning. Håller med om att riksbanken haft fel alldeles för länge och tänker att ju längre tiden går och de inte höjer räntan (men fortfarande menar på att den ska upp) desto fler slutar lita på deras egna omdömen.

  Hur tänker du kring den stora delen mot bygg och fastighet? Att du viktar upp i andra branscher var eftersom eller kan ni fortfarande tänkas öka den delen?

  Med vänlig hälsning
  Investerarmera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå,

   tack för kommentaren. Egentligen så behåller jag mina innehav så länge jag tror på bolaget. De två senaste försäljningarna var Fortum där jag helt enkelt inte längre tror på deras affärsidé och därför sålde av rubbet. Det andra var Dedicare (som jag fortfarande tror på som bolag), men när aktien värderades över 125 kr tyckte jag att det var för högt och sålde av 2/3.

   Med det sagt så kommer jag inte att sälja av mina aktier inom fastighet och bygg som det ser ut nu. Däremot är jag tveksam till att jag kommer att köpa mer inom den branschen. Dels för att jag tycker att värderingarna är rätt ok idag och framförallt inte billiga och dels för att jag har för stor del av min portfölj i den sektorn.

   Radera