tisdag 23 februari 2016

RealXState - uppföljning

Eller - hur illa är det?

Jag tittade tidigare på det lilla bolaget RealXState som noterat en preferensaktie och gillade inte alls det jag såg. Bl a kan man läsa det här, här och  här.

Aktien har inte gjort succé och senaste handlades den till 380 kr/aktien. Nu var det en stund sedan den senast handlades då den har varit handelsstoppad sedan 2016-02-12.


Bilden ovan är från Nasdaqs hemsida och handeln är alltså fortfarande stoppad. Det här kan man ju tycka är en hyfsat stor nyhet för ett bolag som med buller och bång noterades förra året. Det tycker tydligen inte ledningen då det inte står ett enda ord om det här på hemsidan.


Fast det är klart, det är ju inte lika kul att lägga upp tråkiga nyheter som roliga nyheter. Vad har hänt då? Givetvis vet jag inte mer än jag kunnat läsa mig till men följande är i alla fall fakta.

  1. I samband med noteringen hade man problem att få in betalning från en större aktieägare för preferensaktierna som försenade hela noteringen. Försenade kraftigt till och med.
  2. Huvudägaren Mindhouse AB har lämnat (eller borde ha lämnat) ett aktieägartillskott till bolaget som styrelsen valt att skriva ned till hälften som en osäker fordran (!).
    "Huvudägaren Mindhouse AB har lämnat ett aktieägartillskott om 10 000 000 kronor som kvarstår som fordran. Styrelsen har av försiktighetsskäl valt att skriva ner värdet av fordran till 5 000 000 kr"
  3. Utdelningen som skulle delats ut till preferensaktieägarna i december försenades till januari. Exakt datum när den borde betalats ut och när väl pengarna kom till aktieägarnas konton vet jag inte, men avstämningsdag var 2015-12-15 och jag tror att utbetalningsdag borde varit 2015-12-20 och med tanke på att bolaget la ut ett pressmeddelande 2016-01-11 om att det var försenat så lär det inte ha skett någon utbetalning förrän tidigast mitten av januari.
  4.  Den 12/2 genomfördes en extra bolagsstämma där större delen av styrelsen avgick och som skäl framfördes just det uteblivna aktieägartillskottet från Mindhouse AB.
Det här luktar fruktansvärt illa. Om jag hade haft några aktier i det här bolaget skulle jag sålt dem direkt. Fast det går ju såklart inte eftersom bolaget är handelsstoppat. Det här är precis anledningen till att jag inte vill ha några preferensaktier. Om det går dåligt så blir man av med hela insatsen och går det bra så får man bara räntan och ingen värdestegring eller som jag skrev förut:

Visst kan hela den här affären bli jättebra för RealXState, men om den blir det så får preferensaktieägarna inte mer än sin utdelning Om det däremot inte går bra så får preferensaktieägarna ingenting alls. 


Kortversionen: Ingen uppsida och för hög risk jämfört med avkastningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar