tisdag 22 april 2014

Dedicare AB


Eller - går det att tjäna pengar på vård och omsorg i Sverige?

Dedicare B är noterat på Stockholmsbörsen, Small cap-listan. Det är ett ganska litet börsbolag med ett börsvärde på under 200 Mkr. Dedicare grundades 1996 och köptes senare upp av Poolia. Därefter delades det ut till aktieägarna och börsnoterades under 2011. Bolagets affärsidé är mycket kortfattat att hyra ut läkare, sjuksköterskor, socionomer och övrig vårdpersonal samt leverera personlig assistans och hemtjänst. De marknader man är verksamma på är idag Sverige och Norge. Det finns mer information på hemsidan. Huvudsakliga kunder är landsting och kommuner vilket gör att Dedicare lider under LOU (Lagen om Offentlig Upphandling) som jag personligen tycker är fullständigt värdelös. Eller också är det bara de upphandlare som ska tillämpa den som borde pyssla med något annat, t ex skotta snö på Antarktis eller något liknande mer meningsfullt. Jag har sett hur många usla förfrågningsunderlag och upphandlingar som helst med fullständigt värdelösa upphandlare som totalt slösar bort våra skattepengar på ren idioti. Jo, det här är ett ämne som berör mig en smula.

Ägare
Den absolut störste ägaren är Björn Örås som grundade Poolia och bl a är känd för att ha byggt upp den nya golfbanan på Bro Hof där bl a Scandinavia Masters spelas numera. Björn Örås äger drygt 68% av rösterna i Dedicare så man kan lugnt säga att han styr och ställer lite som han vill i företaget. Jag har själv haft förmånen att arbeta med honom för ett antal år sedan och att säga att det är en kompetent herre som har förmågan att få andra människor att ge sitt yttersta är dagens understatement. Nu har han lagt huvuddelen av sin tid på Bro Hof (tror jag) och är endast styrelseordförande i Poolia, Dedicare och Uniflex från att ha varit VD under lång tid.

Konkurrenter
De huvudkonkurrenter man själv anser sig ha är Proffice Care som är en del av Proffice AB och NGS Group vilka båda är börsnoterade. Det finns givetvis ett antal mindre företag som konkurrerar med jättarna men då på mindre områden. NGS har växt ganska aggresivt senast åren via uppköp och även organiskt. Proffice har jag inte koll på.

Lönsamhet och omsättning
Lönsamheten tog ett rejält kliv nedåt under 2012 Q4 och har egentligen inte återhämtat sig sedan dess. I senaste delårsrapporten som man hittar här kan man se att den har varit nere på 2,0% under 2013 Q4 och man tycker själva att man nu har lyckats får ett trendbrott då man under 2014 Q1 kommit upp till 3,5% EBIT, vilket motsvarar en vinst om 4,4 Mkr. Jag är inte lika säker. Samma trendbrott kunde man se under Q2 och Q3 förra året och sen gick det åt skogen igen. Enligt VD siktar man på att klara 7% i marginal över en konjunkturcykel och tittar man på historiska siffror så ser det onekligen ganska optimistiskt ut. Hitintills har man under de senaste 5 åren bara uppnått det under 2009.


Uppdelat per affärsområde
Vårdbemanning Sverige 3,1 Mkr (2,5 MKr)
Vårdbemanning Norge 0,5 Mkr (0,8 Mkr)
Omsorg Sverige 0,5 Mkr (-0,8 Mkr)
Omsorg Norge 0,7 Mkr (0,2 Mkr)
Allt har gått bättre i år förutom Vårdbemanning i Norge.

Omsättningen har i alla fall ökat och det är ju bra. Man säger att man nu fokuserat på att undvika lägsta pris vid upphandlingar och istället ska leverera bästa pris. Exakt vad det innebär kan man nog prata ganska länge om. I vilket fall så är det min egen erfarenhet att det är bättre att vara sist in på listan på ett ramavtal för då har man bäst (dvs högst) pris och har man bara ramavtalet och kundkontakterna så kommer uppdragen. Oavsett vad kunden skrivit i förfrågan om rangordning och annat dravel. För en sådan här verksamhet (konsulting) gäller det att få så många konsulter att hyra ut som möjligt. Lönsamheten per konsult kommer troligen att fortsätta att vara låg tack vare brist på vårdpersonal och låga anbudspriser vid LOU-upphandlingar så då tror jag att man har större chans att öka lönsamheten genom att växa än att få upp marginalen. Det verkar inte VD tro. Hoppas att han gör både och. Omsättningen har under 2008-2012 växt ordentligt och dök under 2013. Förhoppningsvis har man nu fått fart på tillväxtmaskinen igen.

Noterbart är att man har startat ett bolag i Finland som inte verkar ha någon verksamhet. Enligt VD finns i dagsläget de möjliga marknaderna i Storbritannien, Tyskland och Finland. Det närbesläktade bolaget Poolia har haft företag i England som man sålde tidigare i år efter att under lång tid ha haft problem att få lönsamhet i det. Poolia Finland och Poolia Tyskland har däremot bra lönsamhet och växer. Med tanke på att det är samma huvudägare så är det inte otroligt att man sneglar på vad Poolia gör och försöker ta efter det. I vilket fall skulle en expansion utomlands vara intressant. Både risk och möjlighet såklart.

Siffror
Aktiespararnas analysguiden är en utmärkt källa till information om man vill nörda ned sig i siffrorna och jämföra med t ex NGS och Proffice.

Framtiden
Privat vårdbemanning lär fortsätta att behövas i framtiden, trots den uppspelta politiska retoriken från vänsterhåll. Marknaden kommer alltså att finnas kvar. Konkurrenterna har också koll på det och i min värld är det här en mogen marknad med låga marginaler både nu och framöver. Ett vanligt konsultbolag som agerar på både den offentliga och privata marknaden borde klara minst 10% i rörelsemarginal (t ex Sweco eller ÅF). Dit tvivlar jag starkt att Dedicare kommer att komma med nuvarande affärsidé. Då måste man hitta andra affärsupplägg med att driva egna vårdavdelningar eller sjukhus på fastprisavtal. Det kan ge mer intäkter och samtidigt avsevärt högre risk.

Jag tror att Dedicare kommer att fortsätta att växa, men jag tror inte att de kommer att klara marginalmålet. Jag tror vidare att man kommer att klara 20 Mkr i resultat för 2014 vilket skulle motsvara ett PE-tal på 11,3 vid nuvarande kurs (22,60 kr). Det är inte dåligt för ett tillväxtbolag. Om det nu växer. Och om nu inte marginalen går ned igen.

Givetvis funderade jag på att köpa när aktien i förra veckan stod i dryga 19 kr, men ville avvakta årsstämman och delårsrapporten. Det var ett dåligt beslut. Aktien upp 15% idag. Frågan är nu om det finns mer att ge? Ja, det tror jag. Om man nu lyckas höja marginalen under tillväxt känns inte 30 Mkr i resultat för 2015 helt ouppnåligt och då är PE-talet nere på under 8.


Löjligt nog fanns inte dagens kurs med på Avanzas graf när man valde 3-årsintervall.

Summering
Dedicare har en sund affärsidé, men som inte kommer att ge jättemarginaler. Tillväxtmöjligheter finns både i Sverige, Norge och ev andra länder. Jag tror att det kan ha vänt för bolaget och att vi kan se bättre resultat i Q2 och Q3. Nu tänker jag snåla in ett tag och se om aktien faller tillbaka imorgon efter dagens rally. Sen kan det nog bli inköp. Många köper hellre NGS och Proffice och de kan faktiskt vara ett bättre köp. De bolagen har jag inte tittat på - än.
 
Den som lever får se.

3 kommentarer:

  1. Tobbe Rosén brukar predika att det ofta blir köpläge ett par, tre veckor efter rapport sådär.

    SvaraRadera
  2. Inte omöjligt. Det var ju absolut inte köpläge direkt efter rapport. Den gick ned en hel del dagen efter.

    SvaraRadera
  3. 20,20 som slutkurs idag. Drygt en månad efter rapporten. Det verkar som att du hade rätt.

    SvaraRadera