Före nyemissionen och noteringen gick jag igenom bolaget och var ganska intresserad. Intressant affärsidé och en bra tillväxt sedan försäljningsstart. Kurstoppen sedan noteringen landade på 11 kr. Halvårsrapporten skickade ned den till 5,55 kr och den slutade 29 augusti på 6 kr. Ingen succérapport alltså.
Likviditeten
Bolaget hade före emissionen mycket svag likviditet och soliditet. Som jag förstår läget har man haft svårt att betala sina leverantörer och därmed inte heller fått leveranser som man hoppats. Ett solklart exempel på ett företag med ansträngd likviditet där likviditeten går ut över resultatet. Det som oftast gör att företag går i konkurs är just likviditeten. Får du inte in betalning från dina kunder snabbt nog så kan du inte betala dina leverantörer och då är det klippt. Med tanke på att bolaget tillverkar sina produkter i Kina och att de troligen skickas via container till Sverige så är det en rejäl tid från färdig produkt till dess att varan är i butik. Vad jag kan få fram kan man räkna med 40-50 dagar från fabrik i Kina till butik i Europa. Nu vet jag givetvis inget om betalningsvillkoren med den Kinesiska tillverkaren, men enligt prospektet kräver tillverkarna betalt vid leverans vilket antagligen är när varorna lämnar fabrik. Vidare misstänker jag att butikerna inte heller betalar varorna direkt när de når butik utan mer troligt har de en längre kredit, gissningsvis 30 dagar. Lägger man ihop det här så är det rejält med pengar som bolaget behöver ligga ute med. Sammanfattningsvis är alltså hur man hanterar likviditeten en nyckelfråga för företaget. Här har man tidigare tagit in aktieägartillskott (som man kan se som ett räntefritt lån från aktieägarna), skaffat checkkredit, tagit banklån (gissar att grundarna har fått gå i borgen för detta) och belånat fakturorna. Nyemissionen var ytterligare ett sätt att få in mer pengar för att skapa bättre likviditet. Givetvis har man inte tagit upp detta så pass tydligt i prospektet, men kunde man läsa bokföringen så framkom det.
Kostnader för notering och nyemission.
Enligt halvårsrapporten tillförde nyemissionen bolaget 5,2 Mkr efter emissionskostnader. 1 miljon aktier à 6 kr ger alltså emissionskostnader på ca 800 000 kr. Intressant nog beräknade man emissionskostnader till 500 000 kr i prospektet (s 8).
Förtroende för ledningen
I samband med nyemissionen gav företagets ledning följande prognoser och mål:
- "Axonkids budgeterar med en omsättning på 34 MSEK med ett resultat före skatt om 4,5 MSEK för 2014. Bolaget värderas till 32,4 MSEK före genomförd emission." ur Emissionsmemorandum s 4.
- "Utan nyemissionen kan Axonkids ändå fullgöra sina förpliktelser mot leverantörer och kreditgivare, men Bolaget har svårt att tillgodose efterfrågan på produkter i den takt som marknaden efterfrågar."
- "Axonkids har som mål att under 2014 nå en vinstmarginal på 10 procent, för att sedan med ökad omsättning nå 15 procent. Att nå en vinst-marginal på 15 procent bedömer styrelsen vara möjlig när omsättningen ökat till över 50 MSEK per år. "
Antingen är man riktigt usla på att göra prognoser eller också har man medvetet friserat sanningen i samband med nyemissionen. Vilket av alternativen som är värst vet jag inte, men båda är tillräckliga för att få mig att hålla mig borta från bolaget.
Lönsamhet, värdering och framtiden
En vinst på 0,5 Mkr för 2014 och dagens kurs på 6 kr/aktie ger ett PE på 77. Tjohoooo!
Om man nu är optimistisk för 2015 och hoppas på att prognosen för 2014 uppfylls nästa år (10% marginal och omsättning 34 Mkr, vilket ger 3,4 Mkr i vinst) får vi PE 11. Nu ser det bättre ut, men det är en rejäl dos osäkerhet i de siffrorna.
Jag tror inte att det kommer att gå så bra utan jag tror att likviditetsproblem kommer att fortsätta hemsöka bolaget och drabba lönsamheten kraftigt. Tvärtom tror jag att man kommer att behöva en ny dos pengar i slutet av året eller början på nästa år. För hög värdering med tanke på uppsidan. Aktien ska ned under 5 kr innan jag börjar bli intresserad.
En intressant del i halvårsrapporten är all information om mässor och distributörers lagerutbyggnader. Sånt skriver vanligen bara bolag som det går dåligt för som behöver något positivt att skriva i sin rapport. Bolag som går bra och tjänar pengar behöver inte skriva om mässbesök. De bolag som hållit på mest med sånt är Cefour, Cellpoint connect, Josab och Cassandra oil. Och det är ju succébolag som tjänar rejält med pengar.
För övrigt så motsvarar det egna kapitalet 90 öre/aktie.
Sammanfattning
För hög värdering med tanke på uppsidan. Aktien ska ned under 5 kr innan jag börjar bli intresserad. Förhoppningsvis har man nu fått ordning på kassaflödena, men jag tvivlar på det. Gissar på en nyemission i slutet av året eller början på nästa. Förtroendet för ledningen är på en riktigt låg nivå efter de här osnygga prognosmissarna. Där är egentligen min huvudsakliga oro för bolaget.
Det finns bättre bolag att köpa för de här värderingarna.
Bra skrivet! Håller med dig och man ska nog vänta den aktien till en bra bit under 4 eller till och med 3 i och med nyemissionsrisken.
SvaraRaderaTack för de snälla orden. Ska onekligen bli intressant att se hur det går framöver. Är likviditetsproblemet löst och pengarna strömmar in i Q3? Eller är det inte det?
SvaraRaderaKänns rimligt att inte bli intresserad alls av det här bolaget, nästan oavsett kurs. Dom e så långt ifrån just nu...
SvaraRaderaNja, helt off är de väl inte.
SvaraRaderaFörtroendet för ledningen är duktigt stukat och det var en rejäl förlust i Q2 som rättvist straffades av marknaden. Om hela förlusten beror på fortsatta likviditetsproblem och det nu i Q3 går bra på riktigt kan det mycket väl bli en bra aktie på sikt. För stor risk tycker jag. Speciellt med tanke på nuvarande kurs som jag tycker förutsätter att det går riktigt bra både Q3 och Q4. Går de med förlust i Q3 är det precis som du säger bara att hålla sig borta.
Jag tror att de kan göra en mindre vinst i Q3 men inte i närheten av tillräckligt hög för att förtjäna nuvarande värdering. Lägg också till den, i min värld uppenbara, risken för ytterligare en nyemission så ser det inte speciellt kul ut.