söndag 21 september 2014

Skistar - aktieägarrabatter

Eller - är det värt att köpa 200 Skistar för rabatterna?
 
Snart är det vinter och dags för skidåkning. Om man har en familj så blir det inte kaffepengar som ska hostas fram för en veckas skidåkning. Av den anledningen funderade jag på om det kunde vara värt att köpa aktier i Skistar för att få rabatterna som Skistar ger till sina aktieägare. Skistar är ju klart störst i Sverige och ska man åka skidor här så är det hyfsat stor sannolikhet att man hamnar på någon av deras anläggningar.
 
Information om rabatten hittar man här. De viktigaste reglerna:
 
  • "Vi erbjuder 15% rabatt på SkiPass, skidskola och skiduthyrning i SkiStars regi. Äger du minst 200 aktier i SkiStar och finns registrerad i vår kunddatabas är du berättigad till rabatter. Enklast är att boka allt på webben, och få rabatten dragen direkt."
  • "Aktieägarrabatten gäller för aktieägarens familj, vilket gör att endast familjens tilläggsprodukter kan ligga på samma bokning."
  • "Våra aktieägare finns uppdaterade med personnummer i vår kunddatabas, vilken i sin tur uppdateras månadsvis med Euroclear Sweden ABs ägarregister 10 bankdagar efter månadsslut. Det är ett krav att man är aktieägare i god tid dvs. ca 5 veckor innan bokningen genomförs och finns i vår kunddatabas."
  • "Rabatten kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter."
  • "Aktieägarerabatten gäller inte på aktier som ägs via en kapitalförsäkring eller pensionsdepå."
En nackdel med det här är att man måste boka/beställa prylarna via nätet innan man åker upp och uppenbarligen måste man planera i mycket god tid om man ska få ihop det här.
 
Är det värt det då?
Låt oss ta ett helt hypotetiskt exempel med en familj med två vuxna och två barn 8 och 10 år gamla. Familjen behöver åka vecka 9 som är sportlovsveckan i Stockholm och behöver liftkort och utrustning. I det här exemplet räknar jag inte med fler tillfällen under året.
 
Kostnader:
Skipass vuxen 6 dagar: 2 050 kr
Skipass ungdom 6 dagar: 1 610 kr
Totalt: 7 320 kr
 
Skidhyra vuxen (medel) 6 dagar: 990 kr
Skidhyra ungdom 6 dagar: 720 kr
Totalt: 3 420 kr

Skidskola ungdom (5 dagar): 1 070 kr
Totalt: 2 140 kr

Totalkostnad: 12 880 kr
Rabatt: 1 932 kr
 
Aktien kostar idag drygt 80 kr och man måste äga 200 st vilket ger en kostnad om ca 16 000 kr. Senaste utdelning var 2,50 kr vilket för de 200 aktierna ger 500 kr. Totalt kan man alltså säga att investeringen ger en avkastning på 2 432 kr/år (om man nu åker upp sportlovsveckan varje år) vilket motsvarar ca 15%. Det är ju inte illa. Fast nu är det såklart inte bara guld och gröna skogar. Det finns andra skiduthyrningsställen än Skistars i Åre och de har andra prisnivåer. Dessutom kan man inte kombinera aktieägarrabatten med andra kampanjer. Surt! Speciellt med tanke på att Skistar Plus ger 10-20% rabatt på samma prylar.
 
Om vi tittar på andra skiduthyrare så finns t ex Åre Skiduthyrning och där kostar samma utrustning enligt följande:
Skidhyra vuxen (medel) 6 dagar: 890 kr
Skidhyra ungdom 6 dagar: 650 kr
Rabatt för onlinebokning (10%): -312 kr
Utkörning av skidorna: 150 kr
Totalt: 2 958 kr

Så himla bra var alltså inte priserna på skidhyra även efter aktieägarrabatten. Om vi tittar på avkastningen på investeringen utan skidhyra så blir det 1 919 kr/år (15% av 9 460 kr + utdelning 500 kr) vilket motsvarar en avkastning på ca 12%.

Sammanfattning
Jag tycker inte att det är värt att köpa Skistars aktie för att komma åt rabatten på skidhyra, skidskola och liftkort. Det finns bättre sätt att komma ned i pris om man ska upp till fjällen, t ex genom att boka online i god tid. Den enda delen som man inte kan komma ned i pris på genom andra erbjudanden är ju skidskolan.

Sen kan ju aktien vara en bra investering i alla fall, men det har jag inte kollat på den här gången. Spontant tycker jag att den här rabatten är ganska meningslös. Jag skulle hellre se att de höjde antalet aktier som man måste äga och göra så att det går att kombinera med fler erbjudanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar