måndag 3 augusti 2015

Hur ska man hantera en nedgång?

Eller - That's it! Game over, man! Game over!
Det är många som börjar bli oroliga på allvar över börskurserna och framtiden.


 1. Trendspanare som Kavastu har redan uttryckt oro för att trendtoppen denna gång sattes redan i april. På hans twitterkonto brukar det ramla ut mycket intressanta grafer, t ex den här:  Grafen visar alltså kursutvecklingen i år jämfört med tidigare nedgångsperioder. Det man (dvs jag) kan läsa ut ur dessa är egentligen att en nedgångsperiod är både långsam och utdragen. Det är svårt att veta om det verkligen är början på en nedgångsfas eller ett tillfälligt hack i kurvan på väg uppåt. I vilket fall är det helt klart värt att följa honom. Även om han har en helt annan placeringshorisont än vad jag har så ska jag glatt erkänna att jag lärt mig en hel del av honom redan.
 2. Börsstatistik ger vid handen att augusti och september borde vara några av de sämsta månaderna på året. Här exemplifierat av Kavastu (igen) och från IG Markets.

 3. Alla dessa kriser man kan läsa om i media påverkar såklart börsen också. Är det inte Grekland så är det Kina eller råvarorna i allmänhet och oljan i synnerhet. Det händer helt enkelt en hel del världen över. Nu är det inte helt ovanligt att det händer en massa. Hitintills har det ALLTID varit problem någonstans i världen som finansmedia har skrivit om. I alla fall så länge jag har följt med. Det svåra är såklart att sålla i allt det här och verkligen hitta de viktiga oroshärdarna som påverkar den svenska börsen. 

Så hur gör jag nu då? 
I och med allt det här så borde jag väl sälja av rubbet och stoppa in stålarna på ett räntekonto och avvakta det stora raset

I vanlig ordning så är det väldigt svårt att sia, speciellt om framtiden. Våren 2014 var jag mycket tveksam till börsen och sålda en del och framförallt köpt jag inte några större mängder nya aktier. Under nedgången i oktober köpte jag däremot på mig en hel del och det var nog ganska bra med tanke på att året slutade väldigt bra för mig. Jag hade alltså allt annat än rätt om börsutvecklingen för 2014. Nu har jag samma känsla. Det känns svårt att motivera ytterligare uppgång. I och med att min devis är "Köp och behåll. Byrålådan 4-ever!" så är det precis så jag gör. Går det ned så gör det inte så himla mycket. Det vore absolut toppen att sälja på toppen och sedan köpa tillbaka aktierna mycket billigare senare. Tyvärr är jag för kass på att identifiera de lägena och har accepterat det

För min del kommer jag förhoppningsvis att kunna plocka fram ganska mycket kapital de närmaste 10-20 åren för att investera på börsen och då är det egentligen bättre för mig om kurserna går ned istället för upp. Utdelningar och långsiktig kursstegring är vad jag är ute efter. Försök till kursdubbling à la Fingerprint är inget för mig. Istället försöker jag se det som en långsiktig placering av kapital på börsen under lång tid. Nedanstående diagram visar min nettoinvestering (dvs köpta aktier subtraherat med sålda aktier per år i form av procentuell investering per år) på börsen sedan 1997. Som synes har jag alltid varit nettoinvesterare eller inte investerat alls. Sett i backspegeln hade det självklart varit underbart om jag sålt allt 2007, men det gjorde jag inte och det har gått hyfsat i alla fall.

Mina affärer så här långt i år är relativt sparsamma (alla kostnader inkl courtage):

KÖPT 4900 Viking Supply Ships B à 4,58 kr/st
KÖPT 150 SEB C à 102,26 kr
KÖPT 50 Starbucks corp $50,81 motsvarande 433,74 kr/st
KÖPT 100 Fortum à 16,33 motsvarande 153,68 kr/st
KÖPT 100 JM B à 222,89 kr/st
SÅLT 100 JM B à 229,61 kr/st
SÅLT 200 SEB A à 109,81 kr/st
KÖPT 600 Dedicare B à 39,57 kr/st

Nu sitter jag på händerna och inväntar hösten. Is i magen tror jag bestämt att det kallas. För att använda ett töntigt uttryck så har jag hyfsat med "torrt krut" i portföljen och kan plocka upp en del aktier om jag finner kurserna attraktiva.

2 kommentarer:

 1. Har du några bolag du allra helst ökar i om hösten erbjuder tillfälle eller beror det helt på prisnivån?

  SvaraRadera
 2. Absolut. Jag skulle gärna äga mer i HM, Skanska, SEB, Starbucks och Dedicare. Inget av de bolagen känns billigt idag och då kommer jag nog att vänta med att investera. Har egentligen ingen direkt riktkurs på något av dem, men om det kommer en sättning så kommer jag troligen att plocka upp fler aktier.

  SvaraRadera