torsdag 27 mars 2014

Innehaven

Eller - Vad tror jag egentligen om de bolag som jag deläger?

En sak bör man ha i beaktning. Jag är egentligen ingen kortsiktig klippare på börsen. Jag har alldeles för dålig kunskap för att klara av att vara det. Lite kul är att jämföra min placeringshorisont med t ex Börspodden. När de pratar långsiktigt så verkar det kunna vara flera månader. När jag pratar kortsiktigt så är det bara något år framåt..... Med det i bakhuvudet ska man komma ihåg att många av innehaven har jag haft länge. Riktigt länge. High score är en aktie som jag haft sedan 1997. Den aktien ger rejält med skatteeffekter om jag säljer så för att jag ska göra mig av med den måste jag helt ha tappat förtroendet för den. Jag jagar inte kursrörelser kortsiktigt.

Aktie (innehav i % av portföljen), dagskurs, utdelning

Boliden (13%), 94,35 kr, 1,75 kr/aktie
Gruvor i Sverige och Irland samt en smältverksverksamhet. i Sverige och Finland Huvudprodukten är koppar och zink. Resultat per aktie 2013 är 38% av resultatet 2012. Fallande priser på metall, valutaeffekter, investeringar och underhållsstopp är en mycket grov sammanfattning av förklaringen till resultatförsämringen. Utdelning sänks från 4,00 kr till 1,75 kr/aktie. Delar ut 37% av resultatet.

Tveksam till framtiden. Har varit en bra utdelningsaktie. Känns som att metall kan gå dåligt framöver.

SEB A (13%), 86,85 kr, 2,75 kr/aktie
Bank i Norden och Tyskland med försäkringsverksamhet.
Resultatet upp 27% 2013 jämfört med 2012. Det går bra nu. Utdelning höjs till 4,00 kr/aktie från 2,75 kr. Delar ut 59% av resultatet.

Behålls. Fortfarande lågt PE vilket gör att det är lockande att öka, men krisen och nyemissionen 2009 finns färskt i minnet.

Fabege AB (11%), 83,75 kr, 3,00 kr/aktie
Kommersiella fastigheter i Stockholm, oerhört snävt lokaliserat i Solna (Arenastaden och Solna business park), Stockholms innerstad och Hammarby sjöstad. De är riktigt duktiga på projektutveckling och har senaste åren även börjat jobba med NKI och inriktat sig mer på att även bli en duktig förvaltare (vilket de inte var tidigare, tycker jag). Så länge Stockholm går bra kommer Fabege att tjäna pengar. Utvecklingen av Arenastaden lär inte märkas fullt ut i resultaträkningen på ännu ett par år. Utdelningen behålls på 3,00 kr/aktie. delar ut 32% av resultatet.

Behålls, funderar på att utöka. Känns dyr.

SKF B (9%), 164,60 kr, 5,50 kr/aktie
Mitt äldsta innehav. Galet stort, finns över hela världen. Behåller utdelningen på 5,50 kr/aktie. Delar ut 275% av resultatet (!), känns givetvis inte hållbart på sikt. Om det inte blir förbättring av resultatet under 2014 lär utdelningen gå ned rejält.

Behålls, men lär inte köpa mer. Har varit bra historiskt, hoppas att det vänder.


Skanska B (8%), 147,90 kr, 6,25 kr/aktie
Bygg och fastighetsbolag. Största marknaden numera USA. Jobbar nu mer mot att arbeta med projektutveckling istället för traditionella byggentreprenader. Utdelningen höjd med 25 öre till 6,25 kr/aktie. Delar ut 68% av resultatet.

Vill gärna köpa mer, men inte på de här nivåerna. Den globala delen (framförallt USA) och projektutecklingen lockar mig.

JM AB (8%), 209,80 kr, 7,25 kr/aktie
Också ett gammalt innehav. Bostadsrättsutvecklare verskamt i Sverige, Norge, Danmark och Belgien (!). Huvuddelen av resultatet kommer från Stockholmsmarknaden. Om bostadsrättspriserna viker i Stockholm lär JM få problem. Utdelningen höjd med 50 öre till 7,25 kr/aktie. Delar ut 50% av resultatet.

Behålls, har tillräckligt med bygg- och fastighetsaktier för att inte öka. Känns jobbigt med Stockholmsexponeringen. De borde ha klarat av att växa till fler länder, tycker jag.

Intrum Justitia AB (7%), 173,90 kr, 5,75 kr/aktie
Inkasso och kredithantering, finns i 22 länder. Har historiskt tjänat bra på att köpa portföljer med förfallna lån för en billig peng och sedan driva in pengarna. Höjer utdelningen med 75 öre till 5,75 kr/aktie. Delar ut 55% av resultatet.

Behålls. Jag tror på affärsidén.

Atlas Copco AB, (6%), 171,00 kr, 5,50 kr/aktie
Leverar gruvbrytningsutrustning, kompressorer och andra verktyg och maskiner etc till industrin. Behåller utdelningen på samma nivå som 2012. Delar ut 56% av resultatet.

Behålls tillsvidare. Har haft en galen utveckling sedan inköp. Frågan är om det är slut nu?

Swedish Match (5%), 209,40 kr, 7,30 kt/aktie
Snus, cigarrer och tändstickor. Svårt att utöka marknaden. Snus tillåts inte på så många ställen, inte ens i EU. Behåller utdelningen på samma nivå som 2012. Delar ut 56% av resultatet.

Behålls, tror att snus kommer att vara en produkt som säljer bra framöver. Tror inte att konkurrensen hårdnar allt för mycket.

Fortum OYJ (4%), 16,17 EUR, 1,10 EUR/aktie
Värme och kraft i Sverige, Finland och Ryssland. Noterat i Finland. Ett av de energibolag med lägst koldioxidutsläpp. Höjt utdelningen från 1,00 till 1,10 EUR/aktie. Delar ut 81% av resultatet.

Behålls tillsvidare. Har varit en dålig investering så här långt då jag kom in alldeles för högt. Investeringarna i Ryssland gillar jag inte alls. Gick egentligen in i Fortum för att få en stabil utdelare på oligopolmarknader.

Starbreeze AB, (4%), 0,62 kr, 0 kr/aktie
Spelutveckling, har 3 titlar som säljer nu. Tjänat bra under 2013/2014 men gått uselt åren innan. Hur blir det framöver? Delar inte ut något och har inte gjort dte på länge.

Behålls tillsvidare. Om Storm säljer bra tillsammans med listbyte till First North så kan det bli jättebra. Annars lär det gå åt skogen. Den här får jag bevaka.

Rederi AB Transatlantic (3%), 5,00 kr, 0 kr/aktie
Rederi, frakta prylar på östersjön och oljeprospektering i arktiska vatten. Trolig uppdelning av bolaget i två (Transatlantic och Viking Supply Ships). Chansaktie. Delar inte ut något i år (igen).

Ren chansning baserat på insiderköp och bud från huvudägaren. Borde hända något före sommaren 2015. Annars gör jag mig av med eländet.

ABB Ltd (2%), 163,20 kr, 5,01 kr/aktie
Kraftindustri. Världsomspännande. Ingen riktig koll på hur det går för dem nu.
Höjt utdelningen med 25 öre till 5,01 kr/aktie. Delar ut 63% av resultatet.

Säkert ett bra bolag, har inte följt det ordentligt. Behovet av utbyte av elnät i USA och västeuropa samt utbyggnaden i tredje världen borde kunna ge resultat för ABB även om det är en tuff konkurrens.

Sandvik (2%), 89,90 kr, 3,50 kr/aktie
Utrustning till gruvindustrin, skärverktyg mm. Världsomspännande. Har gått dåligt senaste åren (i alla fall på börsen). Tror att Faxander behöver leverera resultat snart om han ska vara kvar som VD. Behåller utdelningen på 3,50 kr/aktie för 2013. Delar ut 87,5% av resultatet.

Bra bolag som det borde börja hända något med om världskonjunkturen tar fart.

Ericsson B (2%), 85,50 kr, 3,00 kr/aktie
Behövs en förklaring?
Höjder utdelningen med 25 öre till 3,00 kr/aktie. Delar ut 80% av resultatet.


Är deras bästa tid förbi? Bolaget lär finnas kvar, men tillväxten kanske är över.

Dedicare B (1%), 19,20 kr, 1,10 kr/aktie
Konsultbolag vars produkt är läkare och sjuksköterskor. Finns i Sverige och Norge. Expanderar i Norge. Även börjat med hemtjänst. Avknoppat från Poolia. Sänkt utdelningen från 1,40 kr till 1,10 kr/aktie. Delar ut 74% av resultatet.

Intressant affärside. Ska gå igenom det här bolaget lite bättre. Är intresserad av att öka. Björn Örås är en man jag gärna tar rygg på.

HM B (1%), 277,40 kr, 9,50 kr/aktie
Kläder och mode. Intressant utveckling med tillväxt i flera länder, online och med breddning av sortiment. Marginalen är dock sjunkande. Kan bero på investeringstakten? Behåller utdelningen på 9,50 kr/aktie. Delar ut 91% av resultatet.

Har velat köpa HM länge men tyckt att den varit dyr. Köpte på nedgången vid rapport. Vill gärna öka, men helst inte på den här nivån.

SSAB B, (1%), 42,49 kr, 0 kr/aktie
Ståltillverkare i Sverige, Finland (i och med Rautarukki) och USA. Försöker nischa sig på smalare produkter. Har gått dåligt senaste åren. Slopad utdelning 2013 i samband med sammangåendet med Rautarukki.

Chanspost. Om konjunkturen och stålpriserna går upp blir det bra. Rejäl överkapacitet i branschen.

Poolia B (1%), 13,75 kr, 0 kr/aktie
Bemanningsverksamet i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Under omstrukturering. Nyligen avvecklat verksamheten i England. Slopad utdelning för 2013 (igen).

Har historiskt varit ett bra bolag. Klarar man att vända det? Björn Örås är en man jag tror på, men har han blivit för gammal för att orka det här?

Eurocon Consulting AB (0%), 3,42 kr, 0,20 kr/aktie
Tekniska konsulter inom skog och industri, främst i Norrland. Finns även i söda Sverige och i Tyskland. Har varit duktiga på sitt uppdrag, konjukturen hos deras beställare har drabbat dem hårt. Tidigare växt bra. Utdelning sänkt med 5 öre till 20 öre/aktie. Delar ut 125% av resultatet.

Hade egentligen tänkt sälja rubbet men klantade till det och har nu en liten post kvar (3500 kr). Låter den vara tillsvidare, kurtaget äter upp ev vinst.

Sammanfattningsvis är egentligen alla innehav under 2% av portföljstorlek sådana jag borde bestämma mig för att antingen öka i eller sälja av. De har för liten påverkan på portföljen om de går jättebra och jag klarar inte av att följa alla bolag ordentligt. Mycket beror på att jag köpt mindre poster i samband med lön och sedan har det hänt något med kursen som gjort att jag inte köpt mer (den kan ha gått både upp och ned). Man kan argumentera för att det är bra att ha många som riskspridning och visst är det så att jag nu faktiskt har en egen fond, men jag tror att jag kan få bättre avkastning genom att koncentrera innehaven.

Det får bli uppdraget för 2014.

5 kommentarer:

  1. Tyckte jag läste i rapporten att H&M delar ut hälften av vinsten inte 91% då skulle de väl inte ha råd att expandera som de gör? :) Läste i någon bok att man bör undvika bolag som delar ut mer än hälften av vinsten, man vill ju att de ska ha pengar till att vidareutvecklas/växa också. Tack för trevlig läsning!

    SvaraRadera
  2. Gokväll,

    jag plockade nyckeltalen för HM från aktiespararnas hemsida (analysguiden) som finns på

    http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Konsumtionsvaror/HM/Nyckeltal/

    Enligt de nyckeltalen så delade HM ut 91% av vinsten.

    Nu kollade jag i HMs årsredovisning för 2013 (sid 57) och jag hade faktiskt fel. Enligt den delade bolaget ut 93% av vinsten efter skatt.

    http://about.hm.com/content/dam/hm/about/documents/sv/Annual%20Report/Annual-Report-2013_sv.pdf

    Visst är det stor del av vinsten som delas ut, men anledningen till det är ju att stora delar av koncernens intjäning används till investeringar i nya butiker etc som drar ner vinsten. Så har jag tolkat det, men här kan jag ha fel. Min förhoppning är att vinsten stiger de närmaste åren tack var de investeringar som görs. Framförllt satsningen på online-handel tror jag kan bli mycket lyckosam för HM.

    SvaraRadera
  3. Så det är såpass mkt de delar ut ändå. Jag läste detta dock: "Styrelsen har mot denna bakgrund fastslagit en utdelningspolicy där utdelningsandelen bör motsvara cirka hälften av vinsten efter skatt. Därutöver kan styrelsen föreslå att eventuell överskottslikviditet också delas ut."

    "Styrelsen har beslutat att föreslå årsstämman 2014 en utdelning
    om SEK 9:50 per aktie (9:50), vilket motsvarar 92 procent (93) av koncernens resultat efter skatt."

    Jag gissar då på att de tjänar så mycket att de inte kan spendera det och hellre delar ut den "överskottslikviditet" eftersom de delar ut mer än hälften? :)

    Tror hårt på H&M, de kommer att öppna närmare 400 butiker i år och har massor av länder och städer kvar att expandera i. Tillväxten och lönsamheten är enorm, stor moat antagligen genom att de får synergier med sin storlek och logistik. Se den fantastiska nästan exponentiella kurvan på s. 47!

    SvaraRadera
  4. Jo visst tror jag också på HM. Jag är helt övertygad om att det är ett bra bolag och jag tror att deras makalösa expansion kommer att fortsätta. Mitt eget mål är egentligen att öka i bolaget, men jag vill helst komma in på lägre nivåer. Nuvarande pris (ca 275 kr/aktie) motsvarar ett PE-tal på 26 enligt Avanza (jag har inte dubbelkollat det själv) och det är lite för högt för mig.Här kan jag vara för dumsnål (igen). Om vinsten ökar snabbt så kan dagens pris uppfattas som billigt om ett par år (igen). Jag vill minnas att de första säljrekommendationerna kom redan på 1970-talet och aktien har mer eller mindre alltid verkat dyr.
    Om en kul anekdot köpte jag HM till både fru och barn för något år sedan just för att jag trodde långsiktigt på bolaget, men var för snål själv för att köpa på den "höga nivån" 219 kr/Aktie.

    SvaraRadera
  5. :-) Jo precis jag köpte lite H&M nu på dippen till min långa portföljdel, ska också bygga på det på lägre nivåer. Under tiden får det lilla jag köpte nu växa och ge utdelning under många år framöver även om det kommer en jättekorrigering om något år. Börserna har ju alltid kommit tillbaka efter de största korrigeringarna. Kolla analysgrafen över H&M's tillväxt under analysera-fliken på Borsdata.se, den är närapå linjär.

    SvaraRadera