söndag 13 april 2014

Att flytta tillgångar i ISK

Eller - det är häftigt att betala (lite) skatt

En sak som jag haft väldigt svårt att hitta är vilka skattekonsekvenser det får att flytta tillgångar i ett Investeringssparkonto i en bank till ett investeringssparkonto i en annan bank. Med tanke på att varje insättning beskattas så är man ju minst sagt osugen på att betala skatt dubbelt. Det finns ingen information på Skatteverkets hemsida (oväntat) och på Avanza och Nordnets hemsidor finns det inte heller förklarat.

Jag ställde helt enkelt frågan till Skatteverket och fick svar i veckan. Oväntat snabbt faktiskt, tog bara drygt en vecka.

"Ja, man kan flytta aktier mellan egna ISK utan att detta dubbelbeskattas. Skatten på ISK beräknas på kapitalunderlaget som består av värdet på ISK vid ingången av varje kvartal och insättningar som är gjord under året. När du flyttar över mellan egna ISK minskar värdet på ena ISK och ökar värdet på ISK dit aktierna flyttas. Överföringen räknas inte heller som någon insättning. Mer om detta kan du läsa i ställningstagandet "Kontrolluppgiftsskyldighet för schablonintäkt och överföring till ett investeringssparkonto" dnr: 131 758113-13/111"

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Bra insikt. Vi får se till att förbättra informationen om detta på vår hemsida, det finns information om detta under "Frågor & Svar" men jag kan hålla med om att det inte är jättelätt att hitta när man letar efter det.

  Viktigt att tänka på när man flyttar värdepapper mellan olika investeringssparkonton är att man använder korrekt blanketter för detta hos den banken som du ska flytta till. Hos oss finns blanketterna här:

  https://www.avanza.se/konton/isk/isk-villkor-blanketter.html

  Notera att det även går att flytta likvida medel mellan olika investeringssparkonton i olika banker utan att utlösa skatteeffekt. Även här behöver man använda sig av blanketten som finns för detta (samma som vid flytt av aktier hos oss). Detta för att mottagande bank (i detta fall Avanza) ska kunna veta att överföringen kommer från just ett investeringssparkonto och därmed kunna boka den på ett sådant sätt att det inte räknas som en ny insättning.

  Vänligen,
  Daniel, Avanza


  SvaraRadera
 2. Tack för förtydligandet. Jag hade helt missat det på er hemsida.

  SvaraRadera