lördag 3 januari 2015

Genomgång Sandvik

Eller - finns det hopp för det gamla anrika stålföretaget?


Med tanke på att jag tidigare mest försökt gå igenom mindre företag blir det lätt hissnande när man börjar läsa på om Sandvik AB. Sandvik har knappt 50 000 medarbetare, finns i 130 länder och omsatte 87 miljarder kronor under år 2013. Att försöka förstå hela bolagets verksamhet i ett enkelt blogginlägg är givetvis fullständigt omöjligt. Sandvik är ett gammalt anrikt svenska företag med rötter i Sandviken. Bolaget startades 1862 och börsnoterades redan 1901. Ingen direkt nykomling på börsen alltså. Ursprunget till dagens bolag var en innovation inom ståltillverkningen i form av att använda Bessermetoden i industriell skala.

Vad pysslar man med?
Sandviks verksamhet är uppdelat i 5 affärsområden.
(alla siffror nedan exkl extraordinära poster och avser år 2013)

Sandvik Mining
Den största delen inom Sandvik och för år 2013 stod detta affärsområde 35% av hela Sandvikskoncernens totala fakturering. Denna fakturering bidrog till ca 33% av resultatet . I korthet gör man maskiner och tillbehör för gruvbrytning. Huvudsakliga konkurrenter anger man själv till Atlas Copco, Joy Global, Caterpillar, Metso, Sany, Tiandi och Boart Longyear. Marknaden för gruvutrustning har varit allt annat än lysande de senaste åren och omsättningen har minskat rejält. Det förefaller även Sandviks konkurrentar ha drabbats av också. T ex har Joy Global gått med förlust ett tag medan däremot Atlas Copco fortfarande går bra.

Sandvik Machining Solutions (SMS)
Det näst största affärsområdet med 33% av fakturering och 47% av resultatet. I korthet tillverkar man verktyg och maskiner för bearbetning av metall och sten. I det här affärsområdet ingår Sandvik Coromant och SECO Tools (som man köpte ut för börsen för ett par år sedan). Uppenbarligen finns här både marknad och lönsamhet. Huvudsakliga konkurrenter anger man själv till OSG, Sumitomo, Mitsubishi, Kyocera, Kennametal och IMC Group.

Sandvik Materials Technology (SMT)
Tredje största affärsområdet med 16% av faktureringen och 10% av resultatet. I korthet tillverkar man mycket av stålråvarorna som de andra affärsområdena använder. Nu är man kanske inte direkt en vanlig ståltillverkare utan det handlar om avancerade stålprodukter och legeringar. Stålindustrin går ju sisådär i världen så att det inte går tokbra för det här affärsområdet är kanske inte helt underligt. Det har spekulerats en hel del i att man ska sälja av hela affärsområdet pga bristande lönsamhet, men på Sandviks kapitalmarknadsdag i USA i december meddelande man att det inte längre är aktuellt. Huvudsakliga konkurrenter anger man själv till BaoSteel, ThyssenKrupp VDM, Jiuli, Ugitech, Hitachi, Böhler Uddeholm, Sumitomo, Valinox och Tubacex. Hyfsat många okända namn på den listan (i alla fall för mig).

Sandvik Construction
Ett klart mindre affärsområde med 10% av faktureringen och 3% av resultatet. Man tillverkar helt enkelt anläggningsmaskiner inom detta affärsområde. Nu handlar det inte om grävmaskiner utan om borriggar för gruvor, bergkrossanläggningar och liknande. Här har det inte gått speciellt bra de senaste åren. Huvudsakliga konkurrenter anger man själv till Atlas Copco, Terex, Metso och Furukawa.

Sandvik Venture
Det minsta affärsområdet med 6% av faktureringen och 7% av resultatet. Som jag förstår det är det här man placerar dotterbolag som man vill utveckla som inte direkt passar in i de andra affärsområdena. T ex ingår Varel Internation Energy Services i det här affärsområdet. Det är ett bolag som arbetar med borrlösningar inom olje- och gasindustrin som man köpte upp alldeles nyss. Gemensamma nämnaren är att man arbetar med stål- och metall.

Utveckling och lönsamhet
Under 2004 började både lönsamhet och omsättning att öka och dubblades på bara ett par år. Min tro är att detta till stor del hör ihop med den råvaruboom som skedde under den perioden. När den marknaden vände i samband med finanskrisen 2008 blev det jobbigt för Sandvik. År 2009 gjorde man en förlust och vad jag kan få fram är det andra gången under företagets hela historia som det har skett. Här är jag osäker på om det stämmer, ska ärligt sägas. Under de senaste 5 åren har omsättningen varierat ganska kraftigt mellan 71-98 Mdr SEK. För 2014 har man omsatt ungefär lika mycket som samma period 2013, dock med ett något sämre resultat. Vinsten per aktie har varierat kraftigt vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur världsmarknaden har förändrats. 2013 gav 4,00 kr/aktie vilket är det nästa sämsta resultatet sedan 2007. Som det ser ut för 2014 tvivlar jag på att det blir bättre, snarare kanske något sämre. Om man gör samma resultat 2014 som 2013 (dvs 4 kr/aktie) så ger det på dagens kurs (ca 76 kr) ett PE-tal på 19. Det är inte speciellt billigt. Å andra sidan har Sandvik tidigare klarat att leverera mycket högre resultat (4,63 - 7,68 kr/aktie). Rörelsemarginalen är nu klart lägre än den varit tidigare. Tidigare har man legat på runt 13% och idag ligger man under 10%. 

P/S (price / sales) ligger på 1,09.
P/B (pris / eget kapital) ligger på 2,78



Om man jämför med ett par andra svenska verkstadsbolag så framstår aktien inte lika dyr men som allt annat än ett klipp.




Dollarförstärkningen och lägre metallpriser är också bra för Sandvik och kommer troligen att höja vinster redan 2015. Kanske även 2014, men jag är osäker på hur mycket man säkrat valuta- och metallpriser.

Ägare och ledning
Industrivärden är klart största ägare med 11,4% av kapitalet vilket framgår här. Industrivärden som ägare har inte direkt imponerat på mig senaste åren och de senaste nyheterna med flygplan och SCA har inte direkt hjälpt till. En sfär utan huvudägare med tjänstemän som berikar sig själva gillar jag inte. Den moraliska kompassen verkar inte heller vara helt intakt inom ledningen för Industrivärden. 

Olof Faxander är relativt ny som VD för Sandvik och var tidigare VD för SSAB. Han har fått utstå oerhört mycket kritik för sin tid på SSAB och genomförde bl a ett stort förvärv i Nordamerika som många kritiserat hårt. Personligen tycker jag att det är fel att kritisera honom för det förvärvet då det faktiskt verkar ha varit ganska bra (i mitt tycke). Som jag förstår det rekryterade man honom till Sandvik för att göra stora förändringar inom bolaget efter katastrofåret 2009. Det har han absolut gjort och blivit allt annat än populär. Bl a flyttade han huvudkontoret från Sandviken till Stockholm vilket har varit omåttligt impopulärt. Vidare har han lagt ned en radda fabriker vilket givetvis inte heller har uppskattats av personalen. Den stora frågan är nu om det har varit rätt beslut och om det kommer att göra att resultatet ökar? 

Framtiden?
Ett köp av Sandvik är ett bet på framtiden. Om man fortsätter exakt likadant som idag finns det andra aktier som är bra mycket bättre. Om man däremot lyckas vända bolaget och minska sina kostnader och öka lönsamheten så kan det bli en bra investering. Om dessutom världskonjunkturen vänder och det blir större efterfrågan på de produkter Sandvik levererar kan det bli riktigt bra. Olof Faxander har nog inte så lång tid på sig att redovisa resultat. Om det inte vänder under 2015 misstänker jag att det kommer att höjas röster för att han ska gå. Om det sedan går att genomföra det med tanke på att Industrivärden verkar styra och ställa som de vill vet jag däremot inte.

Om man nu lyckas höja sina marginaler en smula och t ex höjer resultatet till 5 kr/aktie har man ett PE-tal på 15 och då ser det genast lite bättre ut. Rakt av så är jag personligen mycket kluven till Sandvik. Ja, jag har investerat en smula i bolaget under 2014 och det har hitintills varit en dålig affär med en kursnedgång på ca 7%. Kommer att jag att köpa mer eller sälja av? Ett ärligt svar är att jag vet faktiskt inte. Q4-rapporten ska bli mycket intressant att se. Om det finns antydan till förbättringar i den kan det nog vända snabbt.

Q4-rapporten kommer 2015-02-03. Det är bara att ge sig till tåls till dess. Spännande lär det bli i alla fall. 

2 kommentarer:

  1. Tveksam till Sandvik, tror det är ett dåligt val inför och under 2015.

    SvaraRadera
  2. Du kan absolut ha helt rätt. Jag är själv allt annat än säker på att det kommer att gå bra. På lite längre sikt tror jag att det kan vara en ok investering, men frågan är om det är för tidigt att köpa redan i år. Att köpa förra året var i alla fall för tidigt.

    SvaraRadera