onsdag 21 januari 2015

Swedbanks prognos för Fabeges utdelning

Eller - har jag bättre koll än Swedbank?

Såg att Swedbank har publicerat en analys av Fabege. Nu har jag bara läst den delen som finns tillgänglig hos Aktiespararna så jag kan ju ha missat en central del i Swedbanks analys. I vilket fall tror Swedbank att Fabege kommer att höja utdelningen till 3,25 kr från 3,00 kr som man har haft i flera år. 

"Swedbank spår högre utdelning i Fabege
Swedbank anser att Fabege har det bästa fastighetsinnehavet av alla noterade bolag – och det kan skapa värde genom den rekordstora utvecklingsportföljen.
Det framgår av en analys.
På grund av fallande räntor höjer vi vinstestimaten med 12 procent för 2015 och 2016.
Fram till dess att Arenastaden kommer igång blir 2015 litet av ett förändringsår för Fabege.
"Efter fyra år utan höjd utdelning bedömer vi att det kan komma en höjning till 3,25 kronor (3,00)", skriver Swedbank.

Swedbank upprepar köp och höjer riktkursen till 112 kronor (100)"

Kul om de har rätt, men jag tror inte att man kommer att höja utdelningen. Visserligen tror jag att man har slutbetalt skattemålen och kunnat avsluta den processen. Givetvis har det varit en rejäl slant att betala till skatteverket, men att bli av med osäkerheten är självfallet mycket positivt. Däremot ser jag vilka enorma investeringar man gör i Solna och Arenastaden. De är inte lite pengar som man plöjer ned i investeringar för SEB och TeliaSonera. Nu har man sålt en hel del fastigheter senaste halvåret och personligen tror jag att det är just för att finansiera nyinvesteringarna i nya fastigheter och då främst i Solna. Fabege har dessutom ytterligare en radda investeringar att göra i just Arenastaden. Av den anledningen känns det konstigt att då dela ut mer till aktieägarna när man kan investera i nya projekt till bra avkastning.

Det ska bli mycket intressant att se om jag har bättre koll än Swedbank. Det vore nästan sorgligt om jag har rätt med tanke på hur många välutbildade och välavlönade analytiker de har. Lite mer utdelning är ju aldrig fel....

1 kommentar:

  1. Det var nog det Qviberg tänkte när plockade sin sista utdelning från HQ. ""Lite mer utdelning är aldrig fel.."".

    SvaraRadera