söndag 2 mars 2014

Investeringstankar


Efter att ha trålat runt på diverse forum på nätet för att lära mig mer om aktier och olika företag tappade jag totalt tron på den mänskliga rasen. Allvarligt talat, placera.nu och börssnack.se, hur seriösa är de egentligen? Efter att ha formulerat ett antal tankar om en aktie med för- och nackdelar och därefter sammanfattat min egen åsikt och postat det på forumen blev jag faktiskt (naivt, jag vet) oerhört häpen över resultatet. Mängden personer med en oerhört bestämd uppfattning om hur ofantligt mycket bolaget egentligen är värt (avsevärt mer än min ringa åsikt) och de starka ord som de föredrar att använda om både mina tankar, åsikter och person var klart imponerande. Fullständigt meningslöst att både läsa och använda de forumen för investeringsbeslut. En intressant funktion på palcera.nu är att se vilka forum som har mest inlägg. Om man vill kortsiktigt spekulera i en aktie kan man med fördel använda det som ett urvalskriterier. Där lär det finnas gott om dåra…förlåt, upplysta investerare, som vill dyvla på en sina fantastiska analyser. Ofta består de av: ”köp! Den kommer snart att gå upp 100%!!!!”.
Räddningsplankan för mig var när jag hittade lundaluppens utmärkta blogg lundaluppen. Saklig argumentation, intressanta diskussioner i kommentatorsfältet och framförallt: inte en enda idiot som hissar sin egen usla aktie. Från den har jag letat mig vidare till ett antal andra bra bloggar och läst allt jag kommit över.
Ben Graham och Warren Buffet beskriver den investeringsfilosofi som jag önskar att jag hade följt från början. Kommer jag att klara det framöver? Inte en susning.
När jag kollar på min nuvarande portfölj så har jag ett ganska stort antal spekulationsaktier. I alla fall om man tittar på antalet aktieposter, andelen av portföljvärdet är däremot avsevärt mindre.

1 kommentar: