tisdag 28 oktober 2014

Axon Kids - Q3-rapport

Eller - det går bra nu....

Idag redovisade Axon Kids sin Q3-rapport. Jag var mycket tveksam till bolaget efter förra rapporten och marknaden har hitintills gett mig rätt i form av aktiekurs. Idag slutade bolaget på 6,40 kr vilket kan framstå som enorm kursuppgång, men huvuddelen av affärerna skedde under 5 kr. Faktum är att av de 13298 aktier som idag bytte ägare handlades 13198 st under 4,70 kr. Idag var en dag med enorm handel i aktien då hela 62 264kr omsattes.

Jag var inte speciellt positiv till förra rapporten och sågade bolaget med följande dräpare:

För hög värdering med tanke på uppsidan. Aktien ska ned under 5 kr innan jag börjar bli intresserad. Förhoppningsvis har man nu fått ordning på kassaflödena, men jag tvivlar på det. Gissar på en nyemission i slutet av året eller början på nästa. Förtroendet för ledningen är på en riktigt låg nivå efter de här osnygga prognosmissarna. Där är egentligen min huvudsakliga oro för bolaget.
Det finns bättre bolag att köpa för de här värderingarna.


Hur var rapporten för Q3 då? Hade jag rätt eller tokfel?

I ett ord: KASS.

"ÅRETS FÖRSTA NIO MÅNADER I SAMMANDRAG
• Periodens intäkter uppgick till 16 218 KSEK (17 978)
• Periodens resultat uppgick till -2 444 KSEK (49)
• Periodens resultat per aktie: -0,38 SEK (49)
• Antal aktier: 6.400.000 stycken (1.000 aktier)

TREDJE KVARTALET SAMMANDRAG
• Kvartalets intäkter uppgick till 6 145 KSEK (5688)
• Kvartalets resultat uppgick till -1 053 KSEK (13)
• Kvartalets resultat per aktie: -0,16 SEK (12,48)
• Antal aktier: 6.400.000 stycken (1.000 aktier)"


Fortsatta förluster för hela slanten. Positivt är att man lyckades öka omsättningen men man är inte ens i närheten av den omsättning som man så stolt proklamerade i samband med noteringen på Aktietorget. Ledningen har nu tagit tjuren vid hornen och erkänt sina prognosmisstag:

"Styrelsens mål för 2014 har därför reviderats och ligger nu på 23 miljoner kronor för helåret, att jämföra med 20 miljoner kronor 2013 vilket då innebär en tillväxt på 15%. Till grund för revideringen ligger dels de i halvårsrapporten beskrivna leveransproblemen på grund av bolagets brist på rörelsekapital under första halvåret, dels det faktum att bolaget fått leveransproblem då en underleverantör inte kunnat leverera en viktig komponent till bilbarnstolarna i den omfattning som krävts." (ur delårsrapporten)

En anledning man lyfter fram till det dåliga resultatet är valutkursförluster då man köper in produkterna i dollar och får betalt i svenska kronor. Jag antar att man inte säkrat kurserna och det är ju inte direkt imponerande med tanke på att det redan i våras var ganska tydliga signaler på att kronan skulle försvagas.

I vanlig ordning så finns det extraordinära kostnader i samband med en flytt som har belastat resultatet med 715.000 kr som man glatt hostar fram som en förklaring för sin kalkonrapport. Där lär man nog ha plockat in en himla massa kostnader för at få upp den. Det är givetvis toppen att ha något att peka på för förlusten. Om man nu räknar bort den delen så gör man fortfarande en förlust, fast då 338.000 kr. Menvabradå, Not. Intressant är att man inte ger någon prognos för RESULTATET för helåret. Det är ju i alla fall min värld ännu mer intressant. Kommer förlusterna att fortsätta eller har det vänt nu? Jag tror att det är så illa att ledningen inte vet det själva.

Om man jag nu ska sluta hacka på bolaget så har det trots allt varit några grejer som gått vägen (ur delårsrapporten).
 • "Distributörerna i Tyskland respektive Polen växer och har för de nästkommande 4 månaderna ökat sina ordrar med 50% mot tidigare period."
 • "Under Q3 har Axonkids skrivit på ett centralavtal med Babyproffsen, en kedja med 50 butiker i samarbete, för att stärka sin närvaro i de butiker anslutna dit. Detta var mycket viktigt då Babyproffsen är den dominerande kedjan för barn och babyprodukter"
 • "Axonkids distributör i Kina satsar nu stort inför 2015 och kommer att öppna ett antal egna butiker i de större städerna. I första skedet skall ett 20-tal butiker öppnas men målet är att under 2015 expandera detta ytterligare. Butikerna, med namnet ”Child safety house”, skall specialiseras mot säkerhet i hemmet och i bilen. Säkerhet i bilen företräds då av Axonkids produkter."
Kul, men hitintills har man inte visat att alla de här bra avtalen och positiva grejerna kan generera kassaflöde och vinst. Att man säljer mer prylar med samma förlustmarginal hjälper ju inte upp.....

En kanske fånig sak, men som stör mig är att man inte kan hitta delårsrapporterna på Axon kids hemsida utan måste leta på aktietorget. Känns amatörmässigt. För övrigt står det på Avanzas hemsida att den här delårsrapporten ska redovisas 2014-11-28. Om det är Avanza som inte har rätt eller företaget som uppgett fel har jag inte en susning om.Det här var för min del spiken i kistan för bolaget. För dålig koll från ledningens sida för att jag ska våga anförtro mina surt förvärvade pengar till dem. Att på våren ge en prognos på 4,5 Mkr i vinst och sedan leverera 2,4 Mkr i FÖRLUST 6 månader senare imponerar föga. Jag vill se att de verkligen kan leverera vinst och det tvivlar jag på att de kommer att göra. I alla fall i år och nästa år. För att vara krass, den här företagsledningen tror jag inte på. För övrigt står min prognos på nyemission fast.

2 kommentarer:

 1. Lägg till på nyemissionen att ett gammalt aktieägartillskott ska betalas tillbaka till grundarna. Känns som att de har något konstigt moment 22 för de har nog inte pengar att stoppa in i bolaget heller. Blir intressant att se vad som händer för underleverantörerna kommer förstå att de kan förlora pengar samt återförsäljarna ser att deras huvudleverantör ligger risigt till.

  SvaraRadera
 2. Absolut. Likviditeten i bolaget är fortfarande ett problem. Finansieringen över huvudtaget är det som gör mig orolig. Expansionsplanerna är också lite för vidlyftiga för min smak. Det ska växas på väldigt många ställen samtidigt. Lyckas man blir det fantastiskt, men oddsen är (tror jag) större att man inte lyckas på alla marknader.

  Som sagt, det är för skakigt i bolaget för att jag ska våga sätta in mina pengar i det. Affärsidén är nog bra och produkterna likaså, men jag är oerhört tveksam till ledningen. Känns spontant som att man saknar en duktig VD och ekonomichef. Säljare och produktutvecklare har man verkligen.

  Såg också att Aftonbladet alldeles nyligen hade plockat fram den gamla barnstolen som blev sågad i test. Visst är problemet fixat, men den badwill som den gav och fortfarande ger ska man inte underskatta.

  SvaraRadera